Ungváry Rudolf szerint jelenleg aljasabb rendszerben élünk, mint a nyilasuralom alatt

Interjút készített a 24.hu Ungváry Rudolffal, aki szélsőséges és uszító gondolatokat osztott meg a kérdezőkkel. A jelenlegi rendszer aljasabb, mint a nyilasuralom volt – véli a provokatív állításoktól sosem visszariadó Ungváry Rudolf, aki szomorúan veszi tudomásul, hogy egyedül maradt véleményével.

Pedig szerinte nyilvánvaló, hogy a tömegdemokrácia szükségszerűen fordul át egy idő után diktatúrába, csak manapság a fasizmus is demokráciának álcázza magát.

Ungváry szerint olyan rendszerben élünk, melynek aljassága felülmúlja a nyilasok uralmát is. Az író történelmi tudása és erkölcsi alapvetése gyorsan megbicsaklik már az első gondolatoknál, hiszen provokáció ide vagy oda, aki megérte a nyilasuralmat, az nem merészel vele ilyen kontextusban példálózni. Ungváry megtette. Az író ugyanis így gondolja:

Egy olyan rendszerrel, amelynek aljassága felülmúlja az egykori nyilasuralmat is. Az legalább nyílt volt. Ez a rendszer azonban a demokrácia álarcát ölti fel, és ettől úgy tűnik a mainstream képviselőinek, hogy „sérültek a demokrácia törvényei”. Sérültek a fenét, nincsenek! Ami van, az csak a látszat. És vannak olyan körülmények, amikor ezt egyértelműen ki kell mondani.

Hírdetés

Az interjú második felében a kérdező ismét szóba hozta a nyilas párhuzamot, úgy látszik neki is túlzás volt, Ungváry válasza azonban a következő volt:

A rendszer mögé kell tudni látni, és akkor észrevesszük, hogy most is a vezérelv, a tekintélyelv, a kirekesztés és az akarat elve érvényesül, és az összes demokratikus intézményt totálisan megszállták.

Majd izgalmas fordulatokkal folytatja:

Persze, nem törnek már kerékbe se, és karóba sem húznak. Lelkileg haldoklunk. 1944-ben Auschwitzban a középkorhoz képest már sokkal fejlettebben oldották meg: gázzal. Most még fejlettebb lett a technika, még „humánusabb”. Minden fejlődik, a gonoszság is és az értelem módszerei is, ezért valószínűleg a boldogság és boldogtalanság aránya a világmindenség történelmében ugyanolyan arányú marad. Rajtunk múlik valamennyi, hogy a gonoszság vagy az értelem fejlődésében működünk-e közre. Azt mondja, hogy az általam felsorolt kritériumok elvontak. Egyáltalán nem azok. Ha például egy állást meg akarok pályázni, nincs jogom hozzá, ha nem vagyok a rendszer híve. A tekintélyelv, a vezérelv, az intézmények teljes megszállása és a többi a fasizmusra voltak jellemzőek. Most is ott vannak ezek a jellemzők a rendszerben, csak nincsenek kodifikálva. Rájöttek, hogy meg lehet valósítani őket a demokratikus álarcban is. Nincs mindebben semmi elvontság.

24.hu; pesti srácok.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »