Ungváry Krisztián: Nem csak engem ütöttek

Ungváry Krisztián: Nem csak engem ütöttek

Nem rettenti el az általa botrányosnak nevezett kormányzati emlékezetpolitika ellen tüntető Ungváry Krisztiánt, hogy a vasárnapi Kossuth téri kormányellenes tüntetésen egy férfi ököllel megütötte a bal arcfelét: feljelenti az agresszort. Nem csak ő kapott, mint mondta, számos verekedést látott a téren, és ha nem lett volna annyi biztonsági, még több vér folyt volna.

Egy ember váratlanul odalépett, ököllel megütötte a fejemet, majd elfutott – számolt be a történtekről Ungváry Krisztián az MNO-nak. Az ismert történész síppal érkezett számos más tüntetővel a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök tartott beszédet – ezt zavarták meg a tüntetők síppal és bekiabálásokkal. 

Nem ijedt megMint a történész egyébként Facebook-oldalán is írta, alapvetően a kormány botrányos emlékezetpolitikája miatt ment ki tüntetni – itt köszönetet nyilvánított azoknak, akik megvédték, és hozzátette, veréssel soha nem fogja senki sem elrettenteni.

A téren számos atrocitás történt, a részletekről ide kattintva olvashat, a nap eseményeit pedig ebben a cikkben foglaltuk össze.

Fekete-fehér látásmód

Bár az Ungváryt megütő férfi viselkedésének nem volt konkrét előzménye, a történész arról azért beszámolt, hogy rengeteg verekedés volt a Kossuth téren – és amennyit ő látott ezek közül, azoknál kivétel nélkül a kormányellenes demonstrálók voltak az elszenvedői.

Hírdetés

Ungváry úgy véli, ha nem biztosították volna nagy erőkkel a rendezvényt, akkor még több atrocitás történt volna.

A feszültség tapintható volt a levegőben, bár magát Ungváryt is védték olyanok, akik nem sípoltak, tehát nyilvánítottak láthatóan véleményt, és a kormánypártiak közül is sokaknak nem tetszett az erőszak – jó volt látni, hogy az emberek politikai véleménytől függetlenül sem mind tagozódnak be abba a fekete-fehér látásmódba, amely miatt nagyobb részt a kormányt terheli a felelősség.

Mindenesetre a történész a támadás után is kitartott és tovább tüntetett – a felvételeken is látszik, hogy a véleménynyilvánításhoz való jogáról beszélt. A himnuszt – mint ahogyan azt külön fontosnak tartotta leszögezni – természetesen ő is énekelte. Ami a sípolást illeti, Ungváry úgy vélte, ha a Fidesz akkor nem talált semmi kifogásolhatót a történtekben, amikor Göncz Árpád akkori köztársasági elnököt fütyülte ki a tömeg, akkor ezt a mostani füttykoncertet is el kell fogadnia. Hozzátette: nagyon sajnálja, ha azokat, akik Orbán Viktort szerették volna meghallgatni, megzavarta, de egyszerűen nincsen más lehetőség.

Feljelenti az agresszort

„Azt hiszem igen, mert ez így nincs rendben” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy tervez-e feljelentést tenni a támadó ellen, bár látleletet még nem volt ideje vetetni, de felvétele van az agresszorról. Az eset pedig nyilvánvalóan nem fogja elrettenteni a véleménynyilvánítástól:

„Nem fogok én elmenni innen azért, mert valaki megüt. Ezen a téren százötven ember meghalt, nagyapám hat évet volt börtönben, apám és anyám is volt letartóztatva, ami velem történt, az ehhez képest semmi” – kommentálta.

Ugyanakkor árnyalta is a képet. Mint aláhúzta, ő most egyszerű magyar állampolgárként egy ügyben nyilvánított véleményt, de ettől még nem lesz ott minden kormányellenes tüntetésen, pártrendezvényeken meg különösen nem, mert nem kíván politikai kontextusban megjelenni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »