Ülve olvasandó, mert hihetetlen: jön a francia keleti nyitás!

Ülve olvasandó, mert hihetetlen: jön a francia keleti nyitás!

THE WALL STREET JOURNAL

/Kedves Olvasók, ilyen meghökkentő interjút nem minden nap lehet olvasni. Noha igyekszem a Wall Street Journal cikk címeit is naponta átfutni, átugrottam rajta. December 29-én jelent meg. „Mentségemre”: e blog egy kedves olaszországi olvasója most küldte át a hatalmas szerkesztőséggel dolgozó orosz Sputnik News olasz szolgálatának ezt az interjút A MAI NAPON ismertető cikkének linkjét: https://it.sputniknews.com/mondo/201801045478520-trump-putin-europa-svolta-adest-forum-economico-russia/

Az interjút a Macron-kormány (!) gazdasági és pénzügyminisztere, Bruno Le Maire adta az amerikai lapnak.

Azt mondta – /és most fogódzkodjanak meg/ –, hogy Franciaország „Kína és Oroszország felé tekint, hogy egyensúlyt képezzenek az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával  egyre bizonytalanabbá váló kereskedelmi kapcsolatok ellensúlyaként”.

Elmondta, „olyan új kereskedelmi rendszert” akarnak kiépíteni, amely „Párizst összeköti Pekinggel, Moszkván át”.

A Sputnik News kommentárja: ez Charles Maurice de Talleyrand, legandás francia diplomatának a politikáját juttatja eszünkbe, aki a geopolitika egyik kulcsfontosságú elvét így fogalmazta meg: „Az árulás időpontok kérdése. Időben megcsalni előrelátást jelent. A benyomás az, hogy a francia politika bizonyos történelmi folytonosságot teremt a stratégiai kérdések megoldása megközelítését illetően.”

Hírdetés

Bruno Le Maire nem csak francia miniszter, de európai szinten is nagyon befolyásos ember. Tagja az IMF igazgató tanácsának, valamint az euroövezet országai pénzügyminiszterei főtanácsadója.

Vagyis nem egy amatőr dumásról van szó, írja a Sputnik News és ez előre vetíti Franciaország „keleti nyitását”.

Hogy ez a roppant fontosságú interjú nálunk nem látott napvilágot, botrány. /Hé, Judit! Az MTI nem azért tart Washingtonban, hogy aludjál, amikor a téged fizető kormánynak alapvetően fontos hír jelenik meg!/

A Wall Street Journal az interjúval kapcsolatban érzékelteti, hogy Macron Trump-ellenességében közrejátszhat, hogy az amerikai elnök láthatóan jó viszonyban volt Marine Le Pen-nel.

Macron a minisztere által vázolt fordulatot januárban kezdené megvalósítani, amikor Szent Pétervárra megy, az ottani „Davos”-ra.

/Hölgyeim és Uraim, képzeljék el maguk előtt az olyan figurák „pofáját” – MSZP szóhasználat – mint Balázs Péter, Gyarmati István, Tálas Péter, Jeszenszky Géza, Ara-Kovács Attila, Bod Péter Ákos és hasonlók, amikor ez az információ a fülükbe jut./


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »