Ülésezett az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia

Ülésezett az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia

Március 16–17-én tartotta 58. plenáris ülését az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia a Lemberg melletti Brjuhovicsben, az érsekség Szent József Szemináriumában.

A találkozó, amelyen Visvaldas Kulbokas érsek, ukrajnai apostoli nuncius is részt vett, az Isteni Irgalmasság rózsafüzérének és a Szent II. János Pál-litániának az elimádkozásával kezdődött.

A főpásztorok megvitatták az ukrajnai egyház aktuális kérdéseit és kihívásait, különös tekintettel a háborús helyzetre; kiemelten tárgyaltak a püspöki konferencia által a 2023-ra meghirdetett Isteni Irgalmasság évének lehetséges kezdeményezéseiről.

Az imádságokat és a szentmiséket Ukrajnáért ajánlották fel, az ország védelmezőiért, a háborúban elhunytakért, mindazokért, akiket a háború valamilyen formában érint, és Isten irgalmát kérték az ukrán népre.

A plenáris ülés első napján a főpásztorok találkoztak a Kirche in Not (Szükséget Szenvedő Egyház) nemzetközi katolikus karitatív szervezet küldöttségével. Megköszönték a szervezetnek az ukrajnai egyháznak nyújtott hosszú távú, hatékony segítséget. További együttműködést terveznek az ukrajnai háború áldozatainak támogatása érdekében, amely nemcsak anyagi segítségnyújtást jelent, hanem elsősorban a háború áldozatainak, a katonák családjainak rehabilitációs programját.

A harkiv-zaporizzsjai és az odessza-szimferopoli egyházmegyék püspökei bemutatták az Egyház helyzetét és szükségleteit az ideiglenesen megszállt területeken.

A Liturgikus Bizottság ismertette a zsolozsmával és a liturgikus naptárral kapcsolatos fejleményeket.

Mecsiszlav Moksickij érsek, Olekszandr Jazlovetszkij és Radoslav Zmitrovics püspökök beszámoltak a szinódus kontinentális szakaszának európai gyűléséről, amelyen ők is részt vettek február 5–12. között Prágában.

Hírdetés

A Caritas-Spes elnöke, Olekszandr Jazlovetszkij püspök, az ügyvezető igazgatóval, Hrinevics pallottinus atyával együtt bemutatták a misszió tevékenységét és a nemzetközi partnerekkel való együttműködést, felvázolták a helyi és a külföldi szervezetek közötti együttműködés irányát és tervét.

Megállapodtak a volinyi tragédia 80. évfordulója alkalmából szervezett imaeseményekről, amelyeket a püspökök részvételével július 9-én tartanak Lutszkban.

A munkatalálkozó során a főpásztorok aggodalmuknak adtak hangot az azonos neműek házasságkötésének legalizálására és az emberi testen kívüli megtermékenyítésre vonatkozó közelmúltbeli törvénytervezetek miatt. Megfogalmazták: e törvényjavaslatok felülírják a természeti törvényeket, és így magát a Teremtőt is. A háború és a nyilvános megvitatás lehetőségének hiánya miatt bizonyos erők igyekeznek kihasználni, hogy kárt okozzanak az egészséges társadalomnak és a család intézményének – hangzott el az ülésen.

A találkozón megválasztották Ukrajna Püspöki Konferenciájának új elnökét, Vitalij Szkomarovszkij püspököt, lutszki ordináriust. Az elnökhelyettes Vitalij Krivitszkij SDB püspök lett, Edward Kava OFMConv püspök pedig a konferencia titkára.

Néhány bizottság élére is új vezető került. Az igényeknek megfelelően két új bizottságot hoztak létre: az Egyházi Jog és az Egyházi Mozgalmak és Közösségek Bizottságát.

Az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia jelenleg tehát a következő bizottságok működnek: Hittani Bizottság, amelynek élén Lucsok Miklós OP püspök áll; Katekétikai Bizottság – Leon Dubravszkij OFM püspök vezetésével; Papi és Papi Hivatásokért Felelős Bizottság – Vitalij Szkomarovszkij püspökkel az élén; a Liturgia és a Szakrális Művészet Ügyeinek Bizottsága – Jacek Pil OMI püspök és Sztaniszlaw Sikoradjuk OFM püspök vezetésével; Családpasztorációs Bizottság – Radoslaw Zmitrovics OFM püspökkel az élen (aki egyben a Fény – Élet mozgalom asszisztense is); Általános Lelkipásztori Bizottság – Mecsiszlav Moksickij érsek vezetésével; Férfi Rendek és Kongregációk Bizottsága – Edward Kawa OFMConv püspök; Női Rendek és Kongregációk Bizottsága – Edward Kawa OFMConv püspök; Ifjúságpasztorációs Bizottság – Jan Szobilo püspök; Egyház-Állam Bizottság – Vitalij Krivitszkij SDB püspök; Caritas-Spes Bizottság – Olekszandr Jazlovetszkij püspök; Ökumenikus Bizottság – Vitalij Krivitszkij SDB püspök; Átfogó Emberi Fejlődés Ügyeinek Bizottsága – Leon Malij püspök; Média- és Kommunikációs Bizottság – Lucsok Miklós OP püspök; Katonai Lelkipásztori Bizottság – Pavlo Honcsaruk püspök; Egyházjogi Bizottság – Olekszandr Jazlovetszkij püspök; Egyházi Mozgalmak és Közösségek Bizottsága – Radoslav Zmitrovics OMI püspök vezetésével.

Az ülés elfogadta a hívekhez intézett felhívás szövegét az élet védelmének napja alkalmából, amelyet március 25-én ünnepelnek.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye; rkc.org.ua

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »