Ukranja ellen harcol a Jobbik légiója

Legalábbis egy futóbolond ukrán szakértő szerint. Alább a KárpátHír cikke.

Ismertté váltak a magyar titkosszolgálatok kárpátaljai tevékenységének részletei – állapítja meg írásában az UA-Reporter a Szvoboda (Szabadság) Rádióra hivatkozva. A kijelentést Dmitrij Sznyegirev, a Prava szprava (magyarul: Jó ügy) elnevezésű civil kezdeményezés vezetője tette a Szvoboda Rádiónak nyilatkozva. Részben megemlíti, hogy még májusban felmerült, a Donbásszon magyar állampolgárok is részt vesznek az ukrajnai konfliktusban, azt pedig tényként kezeli, hogy a Jobbik támogatásával létrehozták a Szent István légiót, amely Ukrajna ellen harcol.

„Miután széleskörűen elterjedt ez az információ, a magyar titkosszolgálatok kénytelenek voltak beismerni, hogy Ukrajna területén tevékenykednek” – mondta a szakértő. Sznyegirev hozzáfűzte, hogy a magyar parlament júniusban három jelentést is meghallgatott a titkosszolgálatok ukrajnai munkájáról.

Hírdetés

Lázár János, a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt felügyelő miniszter parlamenti beszédéből kiderült, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt magyar titkos ügynökök vannak az országban. „Magyarország egy olyan országgal határos, amely háborút visel. Emiatt a magyar ügynökök aktívan dolgoztak Ukrajnában, annak biztosítására, hogy a politikai vezetők jól tudják képviselni Magyarország érdekeit” – idézi Lázár János szavait a civil aktivista.

Sznyegirev úgy látja, Magyarország az utóbbi 25 évben először folytat nyíltan olyan tevékenységet, amelynek érdekei szöges ellentétben állnak egy szomszédos ország kormányának az érdekeivel. Lázár Jánosnak tulajdonítja azt a kijelentést is, miszerint „a (magyar) kormány és a hírszerzés meg van győződve arról, hogy a kárpátaljai magyarok az elkövetkező 10 évben komoly problémákba ütközhetnek. Ezért a különleges szolgálatok olyan akciót hajtanak végre, amelyek a Kárpát-medencében élő magyarok érdekeit képviselik.”

Sznyegirev szerint a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenysége azt eredményezheti, hogy megjelenhetnek a magyar területi igények ugyanúgy, mint a Donbásszon történt. „Ebben a helyzetben leginkább nem is a szeparatista pártok tevékenysége nyugtalanít, hanem a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult helyzet, illetve, hogy a magyar harcosok harci tapasztalatra tesznek szert Ukrajna keleti részén” – összegzett Sznyegirev.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »