Ukrán repülő – Őrizetbe vették Iránban a gép lelövéséről videót készítő embert

Ukrán repülő – Őrizetbe vették Iránban a gép lelövéséről videót készítő embert

Őrizetbe vette az iráni Forradalmi Gárda azt az embert, aki kitett az internetre egy videót a rakétatámadásról, amelynek következtében lezuhant a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe a múlt héten – jelentette kedden a FARS félhivatalos iráni hírügynökség.

Képtalálat a következőre: „ukraine Boeing 737 max video”

Hírdetés

Kép: geekwire.com

A vizsgálat eredményeit nyilvánosságra fogják hozni – közölte a FARS, amely további részletekre nem tért ki. A Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget a rakétatámadásért, amelyben a gépen tartózkodó mind a 176 ember – többségében iráni és kanadai állampolgár – meghalt.
   
Teherán kedden bejelentette, hogy több embert őrizetbe vett a szerencsétlenségről folyó vizsgálat keretében, de pontos számot nem közölt.
   
Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országának meg kell büntetnie a tragédia felelőseit. Róháni több magas rangú bíróból és tucatnyi szakértőből álló különbíróság felállítását kérte.
   
Irán már hívott szakértőket Kanadából, Franciaországból, Ukrajnából és az Egyesült Államból.
   
A gárda szombati beismerése országszerte népharagot váltott ki, szombat óta videókat osztanak meg a közösségi médiában a kormányellenes tüntetésekről.
   
A legújabb felvételeken – amelyek hitelességét egyelőre nem lehetett megállapítani – kedd este is voltak tüntetések a teheráni egyetemeken, és feltehetően összecsapások voltak a diákok és a rendszerhű Bászidzsi önkéntes milícia tagjai között.
   
Kedd délután mintegy 200, többségükben maszkot viselő diák nézett szembe a Bászidzsi milicistáival, a rendvédelmi erők szétválasztották a két csoportot, amelyek később feloszlottak – jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.
   
A rendőri készültség kedden csökkent Teheránban, az internetszolgáltatásban viszont jelentős zavarok voltak.
   
Igazságügyi szervek szerint mintegy harminc embert vettek őrizetbe szombat és hétfő között. Újságírók szerint megváltozott a rendvédelmi erők hozzáállása a tüntetésekhez. Novemberben még nemzetközi civil szervezetek szerint legalább 300 ember halt meg a benzináremelés miatti demonstrációkon.
   
Reformpárti teheráni újságírók egy csoportja közleményében bírálta a sajtószabadság hiányát a sajtóban és az állami médiában.
   
“A közbizalom temetésénél asszisztálunk” – áll a közleményben, amelyet az IRNA hivatalos hírügynökség ismertetett.
   
“Amikor bocsánatkéréseket és magyarázatokat kellene közölni, hallgatnak! Miért hoznak ránk szégyent a közönség előtt?” – írta Twitter-üzenetében Elmira Sarifi, az állami televízió hírműsorának műsorvezetője.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »