Ukrán rakétákat vásárolna Oroszország

Ukrán rakétákat vásárolna Oroszország

Az Energia orosz űripari cég tárgyalást folytat az ukrán Pivdenne Tervezőirodával (Déli Tervezőiroda) az Angostat-1 műhold űrbe juttatásáról – írja a Korrespondent.net a russianspaceweb.com honlapra hivatkozva.

Oroszország a Tengeri Start program keretében az ukrán Zenit hordozórakéta segítségével akarja az űrbe juttatni az angolai műholdat. A szatellitet eredetileg az Angara hordozórakétával állították volna pályára, viszont az még nem áll készen a kilövésre.

A hírportál adatai szerint, az egyetlen, elindulni képes szállító, a Zenit a Bajkonur űrközpontban van, viszont lejárt a rakéta működtetési garanciája, ezért ukrán szakemberek segítségével javításokat kell végezni rajta.

Hírdetés

A Zenit használatáról októberben folytattak tárgyalásokat ukrán és orosz képviselők, melynek végén közös nyilatkozatott fogadtak el.

Amennyiben Kijev és Moszkva is rábólint az üzletre, Oroszország 12 darabot vásárolna az ukrán hordozórakétából. A russianspaceweb.com szerint a Pivdenne Tervezőiroda mérnökei novemberben már megkezdték az Angosat-1 műhold integrálását a Zenit rakétára, s már csak a szerződés aláírására várnak, ami 2014 óta az első ilyen megállapodás lenne Oroszország és Ukrajna között. 

Megrendelőként a Tengeri Start programot irányító S7 Group orosz holding van feltűntetve. A russianspaceweb.com információi szerint az ukrán tervezőiroda 2016 decemberében teljes körű előkészületekbe kezdett bele. A tervek szerint 2017.július 15-én indítják útnak az angolai műholdat.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: űrprogram, műhold, ukrán-orosz viszony, külföld, világűrForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »