Ukrán rakétákat vásárolna Oroszország

Ukrán rakétákat vásárolna Oroszország

Az Energia orosz űripari cég tárgyalást folytat az ukrán Pivdenne Tervezőirodával (Déli Tervezőiroda) az Angostat-1 műhold űrbe juttatásáról – írja a Korrespondent.net a russianspaceweb.com honlapra hivatkozva.

Oroszország a Tengeri Start program keretében az ukrán Zenit hordozórakéta segítségével akarja az űrbe juttatni az angolai műholdat. A szatellitet eredetileg az Angara hordozórakétával állították volna pályára, viszont az még nem áll készen a kilövésre.

A hírportál adatai szerint, az egyetlen, elindulni képes szállító, a Zenit a Bajkonur űrközpontban van, viszont lejárt a rakéta működtetési garanciája, ezért ukrán szakemberek segítségével javításokat kell végezni rajta.

A Zenit használatáról októberben folytattak tárgyalásokat ukrán és orosz képviselők, melynek végén közös nyilatkozatott fogadtak el.

Hírdetés

Amennyiben Kijev és Moszkva is rábólint az üzletre, Oroszország 12 darabot vásárolna az ukrán hordozórakétából. A russianspaceweb.com szerint a Pivdenne Tervezőiroda mérnökei novemberben már megkezdték az Angosat-1 műhold integrálását a Zenit rakétára, s már csak a szerződés aláírására várnak, ami 2014 óta az első ilyen megállapodás lenne Oroszország és Ukrajna között. 

Megrendelőként a Tengeri Start programot irányító S7 Group orosz holding van feltűntetve. A russianspaceweb.com információi szerint az ukrán tervezőiroda 2016 decemberében teljes körű előkészületekbe kezdett bele. A tervek szerint 2017.július 15-én indítják útnak az angolai műholdat.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: űrprogram, műhold, ukrán-orosz viszony, külföld, világűrForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »