Ukrán polgármester: a kutyák szaggatják szét a holttesteket; újabb orosz tábornokot ölhettek meg

Ukrán polgármester: a kutyák szaggatják szét a holttesteket; újabb orosz tábornokot ölhettek meg

Orosz katonai repülőgépek több kelet- és közép-ukrajnai várost bombáztak keddre virradóan, Kijev külvárosait pedig tüzérségi támadás érte – közölték ukrán tisztségviselők. /Frissülő összeállítás./

Kijevtől keletre, az orosz határ közelében lévő Szumi és Ohtirka városokban lakóépületeket és egy erőművet ért bombatámadás – közölte Dmitro Zsivickij helyi közigazgatási vezető. A támadásoknak több mint tíz civil halálos áldozatuk van – köztük gyerekek -, és vannak sebesültjeik is, illetve meghalt négy ukrán katona – tette hozzá.

Bombatámadás ért egy zsitomiri olajraktárt és a szomszédos Csernyihiv várost is, amely Kijevtől nyugatra van.

Buha kijevi peremkerületből az ottani polgármester heves tüzérségi tűzről számolt be. "Még a holttesteket sem tudjuk összeszedni, mert éjjel-nappal folyamatosan csapódnak be a lövedékek. Emiatt a kutyák szaggatják szét őket. Rettenetes!" – mondta Anatol Fedoruk.

Az ukrán erők megöltek egy orosz tábornokot az ostromlott Harkiv mellett, ő már a második magas rangú orosz parancsnok, aki életét veszti a háborúban – közölte az ukrán katonai hírszerzés. Vitalij Geraszimov vezérezredes, a 41. hadsereg parancsnokhelyettese hétfőn halt meg – tették hozzá.

Vitaly Gerasimov: second Russian general killed, Ukraine defence ministry claims https://t.co/8S3xRWpcKt

— The Guardian (@guardian) March 8, 2022

Az orosz védelmi minisztériumot egyelőre nem lehetett elérni a tábornok halála ügyében, a Reuters hírügynökség pedig nem tudta ellenőrizni a jelentés valóságtartalmát. Az ukrán beszámolók szerint Andrej Szuhoveckij tábornok, szintén a 41. hadsereg egyik parancsnokhelyettese egy hete vesztette életét.

Ukrajna azt állítja, hogy több mint 11 ezer orosz katona halt már meg a február 24-én kezdődött háborúban, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök indított el. Oroszország 500-at erősített meg. A pontos ukrán veszteségekről hivatalosan egyik fél sem nyilatkozott eddig.

Hírdetés

Hét ukrán nő nagyon elszánt

Az ukrán hatóságok osztottak meg egy felvételt azokról a nőkről, akik katonai felszerelésben, fegyverekkel a kezükben azt mondják:

Dicsőség Ukrajnának! Halál az ellenségre!

Az orosz haderőnek azt üzenték:

Minden gyerekért, nőért, idős emberért, romos házért, utcáért, még a pajtáért is lelövünk titeket, mint a veszett kutyákat.

Ukrajnában megtiltották a besorozható korú férfiaknak, hogy elhagyják az országot és bátorítják őket a harcra, a nők viszont elmenekülhetnek. Néhányuk azonban úgy döntött, hogy marad és harcol.

#Ukraine will definitely win with such girls. Happy holiday!#8march #Ukraine️ #RussianUkrainianWar #StopRussia pic.twitter.com/ZEhapiDlUP

— SSSCIP Ukraine (@dsszzi) March 8, 2022

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint beszüntetik a harcokat a humanitárius folyosók megnyitása miatt

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felháborodását fejezte ki az orosz csapatok által ukrán civilek ellen elkövetett atrocitások miatt, és a harcok beszüntetését, valamint humanitárius folyosók létesítését sürgette. Felszólította Moszkvát, hogy határozottan, világosan, egyértelműen kötelezze el magát a humanitárius segítségnyújtás azonnali és akadálytalan lehetővé tétele mellett. Emlékeztetett arra, hogy továbbra is több ukrán város állandó ostrom alatt van, az orosz erők folyamatosan lövik őket, miközben a kórházak kifogynak az utánpótlásból, fogy az élelem és egyre több a civil áldozat.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet bejelentette, hogy az orosz erők kedden reggel, moszkvai idő szerint 10 órakor ismét beszüntetik a harcokat, hogy lehetővé tegyék a humanitárius folyosók megnyitását Kijevnél, Csernyihivnél, Szuminál és Mariupolnál.

(MTI – Index nyomán)

Hétfői hírösszefoglalónk: Orosz tankok vonulnak Kijev közelében, készülnek az ostromra


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »