Ukrán orvosokkal tölthetik fel az egészségügyi rendszert

Ukrán orvosokkal tölthetik fel az egészségügyi rendszert

Ukrán orvosokkal tölthetik fel az egészségügyi rendszert Kulcsár Péter2023. 02. 19., v – 09:38

Ukrán orvosok százai kerülhetnek be a szlovák egészségügyi rendszerbe.

Könnyű megoldásnak hangzik a megüresedett praxisok ukrán orvosokkal való feltöltése, lebonyolítása viszont a valóságban rendkívül körülményes, mivel a tapasztalt szakembereknek újabb, különösen nehéz atesztációs vizsgát kell letenniük, hogy elismerjék szakképesítéseiket.

Hírdetés

Sokakat elriasztanak a szlovákiai viszonyok, és csak azok próbálkoznak, akik nem csupán ideiglenes menedékhez és megélhetéshez szeretnének jutni, hanem tartósan az országban szeretnének maradni.

A külföldi orvosok számára kötelező vizsgák teljesítési aránya körülbelül 50 százalékos. Egy próbálkozás 500 euróba kerül, így korántsem kifizetődő, ha valaki több alkalommal is megkísérelné a speciális atesztáció letételét.

Az uniós tagállamok közül Svédországban ingyenesek ezek a vizsgák. Az egészségügyi minisztérium ennek ellenére nem tervez változtatni, illetve egyszerűsíteni a rendszeren, holott a szlovákiai orvosok üdvözölnék, ha ukrán kollégáik is nálunk dolgoznának, mivel óriási méreteket ölt a szakemberek hiánya az országban.

(joj)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »