Ukrán önkéntesek a háború valódi arcáról: „A biztos halálba küldenek bennünket”

Ukrán önkéntesek a háború valódi arcáról: „A biztos halálba küldenek bennünket”

Interjút adott a „The Washington Post”-nak két önkéntes ukrán katonatiszt, akiket az Ukrán Biztonsági Szolgálat röviddel később dezertálással vádolt meg és legtartóztatott. Bűnük mindössze az volt, hogy a hivatalos ukrán propaganda dicsőséges, veszteségek nélküli hadijelentései helyett a háború valódi arcáról beszéltek.

Szerhi Lapko századparancsnok és Vitali Krusz főhadnagy az amerikai lapnak többek között arról beszéltek, hogy az ukrán vezetés a katonák sebezhetetlenségének képét propagálja, miközben a fegyveres erők önkéntes és hivatásos tagjai diadalmasan kiállnak az orosz támadásokkal szemben. A helyzet azonban a valóságban sokkal összetettebb, hiszen a frontvonalon harcoló egységek óriási nyomás alatt vannak.

– mondta Lapko, hozzátéve: „kivéve ha az [elért] eredményeinkkel büszkélkedhetnek.”

Szerhi Lapko egy 120 fős önkéntes század parancsnokaként vonult Kelet-Ukrajnába, de a csapat száma a három hónapja tartó háború következtében mára 54-re csökkent a halálesetek, különféle sérülések és a dezertálások miatt. Ezek az önkéntesek, mint sokan mások, civilek voltak a háború előtt és soha nem számítottak arra, hogy Kelet-Ukrajna egyik legveszélyesebb arcvonalába küldik őket. Kevesebb mint félórás kiképzés után egy kalasnyikovot nyomtak a kezükbe és az ígért „harmadik vonalbeli” védelem helyett a legelső állásokban találták magukat.

„Harminc töltényt lőttünk el, majd közölték velünk, hogy ’Nincs több, mert túl drága’.”

– tette hozzá a katonatiszt. Nem lehet csodálkozni azon, hogy ezek a katonák hamarosan úgy érezték: feletteseik cserbenhagyták őket, és a puszta túlélésért küzdenek.

Hírdetés

 „[Az oroszok] pontosan tudják, hol vagyunk, és amikor egy ukrán harckocsi feléjük lő, elárulja a pozíciónkat. [Az ellenség] erre mindennel – rakétatüzérséggel, aknavetőkkel – viszonozza a tüzet és te csak imádkozol, hogy túléld.”

– meséli Lapko.

A két tiszt aggodalmait a közelmúltban a 115. dandár 3. zászlóaljának egyik szakasza is osztotta, amely jelenleg az ostromlott Szeverodonyeck városában tartózkodik. A Telegramra május 24-én feltöltött videóban az önkéntesek azt mondták, hogy nem harcolnak tovább, mert hiány van megfelelő fegyverzetben, utánpótlásban és katonai vezetésben. Az videón látható egyik katona azt mondja:

„A biztos halálba küldenek bennünket.”

–hozzátéve, hogy egy hasonló videót a 115. dandár 1. zászlóaljának tagjai is forgattak.

Az ukrán hadsereg természetesen azonnal cáfolta az önkéntesek állításait. Eszerint az önkéntesek mindent megkaptak, amire szükségük volt a harchoz. A hivatalos magyarázat szerint ezek „dezertőrök”, akik „azt hitték, hogy nyaralni jöttek”. Mindenesetre beszédes, hogy órákkal azt követően, hogy a The Washington Post interjút készített Lapkoval és Krusszal, az Ukrán Biztonsági Szolgálat megjelent az interjú helyszínéül szolgáló hotelben, és több embert, köztük Krusz főhadnagyot „dezertálás” vádjával letartóztatott. Szerhi Lapkot felmentették, most a lizicsanszki bázison tartják fogva – jövője bizonytalan.

Körkép.sk via washingtonpost.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »