Ukrán kormányzó: az oroszok tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban, civilek sérültek meg

Ukrán kormányzó: az oroszok tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban, civilek sérültek meg

Az orosz erők tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban hétfő délelőtt, a támadás következtében négy civil sérült meg – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon, amit az MTI szemlézett.

A tisztségviselő szerint a városban két sérült súlyos állapotban van. Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon hozzátette, hogy az ágyúzás során a KORD különleges alakulat tagjainak sikerült megmenteniük egy civil lakost, akinek egy robbanásban leszakadt a lába, és az állapota válságos. "Egy rendőrautó is tűz alá került, két rendőr sérült meg, egyikük súlyosan" – írta a tárcavezető.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok jelentéséiből készített hétfői összefoglalójában azt emelte ki, hogy az elmúlt nap során Ukrajna-szerte öt helyi lakos vesztette életét, és 16 sebesült meg az orosz hadsereg támadásai következtében.

Hírdetés

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata Telegram-csatornáján közzétett közleményében arról számolt be, hogy ukrán drónok támadták meg az oroszországi Szmolenszkben lévő repülőgépgyárat, ahol H-59-es rakétákat gyártottak. A közlés szerint a négy drónból három eltalálta az üzemet. Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális fejlesztési miniszter pedig a Telegramon arról adott hírt, hogy az ukrán "drónhadsereg" a múlt hét folyamán rekordszámú orosz tüzérségi fegyvert talált el: 69 tarackágyút és 17 önjáró tüzérségi egységet. Hozzátette, hogy a drónkezelők összesen 220 orosz járművet találtak el, köztük 33 harckocsit, 41 teherautót és "egy csomó hadfelszerelést".

Az ukrán vezérkar hétfői helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra meghaladta a 279 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 15 harckocsit, 48 tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 18 drónt.

(Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezében egy mécsessel a nácizmus áldozatainak Babij Jar-i emlékművénél Kijevben 2023. szeptember 29-én, a tömegmészárlás 82. évfordulóján. A megszálló németek 1941. szeptember 29-től két nap alatt 33771 ukrán zsidót gyilkoltak meg a Babij Jar-i szurdokban. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »