Ukrán képviselő: Az amerikai külügy utasította Európát, hogy ne tárgyaljon Ukrajnával a NATO-csatlakozásról

Ukrán képviselő: Az amerikai külügy utasította Európát, hogy ne tárgyaljon Ukrajnával a NATO-csatlakozásról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter utasította európai kollégáit, hogy hagyjanak fel az Ukrajnával folytatott tárgyalásokkal a NATO-csatlakozás témájában – közölte Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képvisel, aki szerint az amerikai elitet bosszantják a NATO-csatlakozásról szóló egyeztetések.

Gorancsenko odesszai képviselő, aki Petro Porosenko volt ukrán elnök Európai Szolidaritás nevű pártjának képviselője. A KyivPost közlése szerint azért világított rá a helyzetre, hogy „elejét vegye a hamis optimizmusnak”.

„Washingtonban több forrásom is megerősítette, hogy Blinken arra utasította az európaiakat, hogy ne tárgyaljanak Ukrajnával a NATO-ról. Nem lesz NATO. A NATO témája bosszantja az amerikai elitet, és egyértelműen jelezték, hogy Ukrajna a háború lezárása után sem lesz a szövetség tagja”

írta az ukrán képviselő. Szavai azért elképesztően súlyosak, mert a háború lényegében azért tört ki, hogy Ukrajna megvédje szuverenitását és jogát a NATO-hoz való csatlakozásra. Lényegében Washington és London hajtotta bele Kijevet a tartós háborúba.

Goncsarenko egy későbbi bejegyzésében rámutatott, hogy a Pentagon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök egyre élesebb szembenállása miatt neheztel Kijevre.

Hírdetés

De ezzel még nincs vége. Az ukrán képviselő úgy tudja, a soron következő segélycsomag lesz az utolsó, amit Ukrajnának visszatérítési kötelezettség nélkül nyújtanak majd az amerikaiak, és 2024 végére már Ukrajna már nem számolhat anyagi támogatással. 

Fontos kiemelni, hogy egy nemrégiben napvilágra került tanulmány szerint az elmúlt három hónapban az Ukrajnát katonailag is támogató 42 ország közül csak 20 küldött támogatást Ukrajnának, a trend tehát rendkívül negatív.

„Valószínűleg a további együttműködés hitel alapú lesz. Kölcsönt nyújtanak majd, nem olyan támogatást, amit nem kell majd visszafizetni.”

írta Gorancsenko.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »