Ukrán katona a frontról: Az orosz offenzíva nem jön, már rég itt van, Bakhmutnál

Ukrán katona a frontról: Az orosz offenzíva nem jön, már rég itt van, Bakhmutnál

A kijevi hivatalos becslés szerint az oroszok február 15. után bármikor megkezdhetik az új nagy offenzívájukat. Az egyik frontról vloggerkedő ukrán katona, aki az ostromlott Bakhmutnál harcol úgy véli, hogy már rég elkezdődött az offenzíva, és Bakhmutnál lesz a döntő csata. A 24tv.ua ukrán hírportál szerint pedig az orosz offenzíva első jeleit már látni: 150-200 ezer orosz katonát mozgósíthat Moszkva.

A portál azt írja Igor Romanenko altábornagy szerint kemény harcok folynak több irányban. Szerinte a fő cél a stratégiai védekezés, majd annak sikere után az ellentámadás. Úgy véli, hogy az ellentámadás megalapozásához elsősorban “ki kell véreztetni az ellenséget”, az ukrán egységeknek pedig fel kell készülniük az ellentámadásra.

Az erősen propagandisztikus elemzés tartalmazott egy különösen érdekes megállapítást: Romanenko szerint az eddig Fehéroroszországban gyakorlatozó orosz 2. gépesített hadosztályt Oroszországon keresztül a frontra irányították át.

Közben egy Bakhmutban harcoló ukrán katona a közösségi hálón arról beszélt, hogy felesleges arról beszélni, mikor indul az orosz offenzíva, mert az már rég elindult, és a döntő csata Bakhmutban zajlik majd.

Hírdetés

Bakhmutot csaknem teljesen körbe kerítették, az utánpótlási vonalakat elvágták, így sem erősítést, sem váltást, sem muníciót nem tudnak a városba küldeni. Mivel nem minden civilt evakuáltak a városból, becslések szerint 150 gyermek lehet még ott. A lövészárkokban a fagy a kimerülés szélére hajtja a katonákat, és erre a katona-vlogger is felhívta a figyelmet. Egyúttal kritizálta a sorozásra panaszkodókat, szerinte mindenkinek ott kellene lennie a lövészárkokban, hogy az ukránok megmutassák, kik is valójában (az országot drága autókkal idejében elhagyó tömegekre nem tett külön megjegyzést).

A katona szerint az oroszok Bakhmut, Szoledar és Vuhledar irányában nyomulnak előre Avdijivka felé, és “mindent bevetnek, amijük csak van”. A vlogger azt közölte, hogy a Wagner-csoport katonái igyekeznek pozícióba kerülni, és előrenyomulni. Több hullámban támadnak, az ukránoknak pedig nincs más választása, mint feltartóztatni őket.

Bakhmut kiürítésének elmaradása miatt a nyugati sajtó is elég élesen kritizálta a kijevi vezetést. Olyan vádak is megfogalmazódtak, hogy a politikai (megint) felülírta a katonai megfontolásokat, és nem vonták vissza a csapatok a városból. Ha igazak a hírek a város helyzetéről, és végül elesik, akkor Ukrajna ott fogja elveszíteni a jelenleg legütőképesebb katonáit.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »