Ukrán hadifoglyok álltak át a szeparatisták oldalára

Ukrán hadifoglyok álltak át a szeparatisták oldalára

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok képviselői Donbászon többször is megpróbálkoztak azzal, hogy az ukrán hadifoglyokat átállítsák az ő oldalukra – jelentette ki Jurij Tandit, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója az 5-ös tv-csatorna műsorában.

Tandit elmondása szerint az orosz speciális szolgálatok 70 ukrán hadifoglyot próbáltak meg átállítani a szeparatisták oldalára. A többség visszautasította az ajánlatot, valamivel több, mint 20 fő lett áruló – írja a Korrespondent.net a tanácsadó adataira hivatkozva.

A szabadon engedett ukrán katonák, így korábban Nagyija Szavcsenko is vizsgálaton estek át – tette hozzá Jurij Tandit.

Irina Herascsenko, Ukrajna képviselője a humanitárius kérdésekkel foglalkozó háromoldalú kapcsolatfenntartó csoportban, aki egyben a Legfelsőbb Tanács első elnökhelyettese is, korábban kijelentette, hogy fogolycserét tervez Kijev, melynek keretében 15 fogvatartottat terveznek átadni a szakadároknak.

Hírdetés

Mint ismeretes, Nagyija Szavcsenko, az orosz fogságból történt kiszabadulása után aktív politizálásba kezdett ukrán pilótanő titokban találkozott néhány napja Minszkben a két kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaság” vezetőivel.

A találkozó tényét Ihor Plotnickij, a Luhanszki Népköztársaság vezetője hétfőn megerősítette. Elmondta, hogy Szavcsenko december 7-én tárgyalt vele és Olekszandr Zaharcsenkóval, a Donyceki Népköztársaság vezetőjével a fehérorosz fővárosban. A megbeszélés témája a fogolycsere volt.

Ukrán sajtójelentések szerint a titkos találkozót állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és Oroszország minszki nagykövetsége szervezte. Egy neve elhallgatását kérő forrás a liga.net ukrán hírportálnak azt mondta: a találkozó valódi célja az volt, hogy ily módon kényszerítsék rá a kijevi vezetést a közvetlen tárgyalásokra a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkel.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: fogolycsere, ukrán hadsereg, hadifoglyok, kelet-ukrajnai szakadárok, szakadárok, ukrajnai hírek, ukrán válságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »