Ukrán háború: Kijev még állja az ostromot, Mariupolnál uniós állampolgárok vesztek oda (reggeli összefoglaló)

Ukrán háború: Kijev még állja az ostromot, Mariupolnál uniós állampolgárok vesztek oda (reggeli összefoglaló)

Tovább folynak harcok Ukrajnában. A háború várható elhúzódása miatt egyre véresebb történésekre lehet számítani. Az oroszok nem abban a tempóban nyomulnak előre, mint arra számítani lehetett, ami az ukrán katonaság érdeme. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az orosz stratégák, amelyek eddig igyekeztek elkerülni a nagy civil célpontokat, ezt a szándékot a későbbiekben kivehetik a képletből.

Jelenleg Mariupolnák, Harkovnál és Kijevnél zajlanak a legkeményebb harcok. A kora reggeli hírek még arról szóltak, hogy Harkovnál sikerült visszaverni a támadó orosz seregeket, , vasárnap nyolc óra után azonban arról érkezett információ, hogy az orosz gépesített hadosztály betört a városba. Harkov megye kormányzója azóta elismerte, hogy “átfogó gépesített gyalogsági támadás zajlik” a város ellen. Ezt közösségi hálóra feltöltött felvételek is igazolták:

Reportedly Russian Military Columns are beginning to roll into Kharkiv this morning after Extremely Heavy Shelling overnight, so far No Fighting is being reported. pic.twitter.com/ju78jiivUl — OSINTdefender (@sentdefender) February 27, 2022

Russian soldiers walking into Kharkiv behind Tigr-M vehicles. https://t.co/HTsHotWKML pic.twitter.com/ToSoWZqSkQ — Rob Lee (@RALee85) February 27, 2022

Харьков, 27.02.2022, хорошо горит русня pic.twitter.com/Uis02jRsmT — Синьо🇺🇦жовта ДРГ (@serzzzE) February 27, 2022

Kijevben folytatódik az ostrom, Zelenszkij elnök közlése szerint a város minden negyedét az ukránok ellenőrzik. Az oroszok rakétákkal és gránátvetőkkel is támadnak. Vasárnapra virradóra néhány orosz gránát eltalálta a Kijevbn található, Radon Union nevű céghez tartozó nukleárishulladék-tárolót. Az első mérések szerint a sugárzás mértéke a biztonsági zónán kívül nem jelent veszély a lakosságra. A hírt nem sikerült még független forrásból ellenőrizni.

Vasárnap reggel egy fehérorosz TU-22-es repülőgép egy szárnyas rakétát lőtt ki Kijevre. A H-32-es szárnyas rakéta sebessége meghaladja a 4000 km/órát, hatótávolsága pedig 1000 kilométer.

Hírdetés

Ledobják a szankciós atomot

Szombaton késő este eldőlt a legdurvább szankciós lépés sorsa is. A németek végül beadták a derekukat, és az USA és az EU több orosz bankot kizár a nemzetközi fizetéseket lehetővé tevő SWIFT-rendszerből, ráadásul az orosz jegybank dollárban tartott devizatartalékainak tranzakcióit is korlátozzák.

Ez a legsúlyosabb pénzügyi-gazdasági büntetés, amit ki lehetett róni Oroszországra. Joe Biden amerikai elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ennek “már csak a harmadik világháború lehet az alternatívája”.

Az közvetlenül érinti az orosz kőolaj és földgázimportot, és mivel az exportot és importot egyaránt sújtja, nyugati cégek is kárvallottjai lesznek a lépésnek. Az EU külügyminiszterei vasárnap este hatkor egyeztetnek online és adják áldásukat a már részleteiben kidolgozott szankciócsomagra.

A szankciós csomag konkrétan több orosz bankot nevez meg, szükség esetén bővítik a listát, amelyen jelenleg a VTB-t, a Sovcomankot, a Novikombankot, a Promszvjazbankot és az Otkrityie Bankot tartalamazza.

Ezek után durva mélyrepülésbe kezdhet az orosz rubel. Hogy az energiaárakkal mi lesz a nemzetközi piacokon, azt lehetetlen megmondani, de sok jóra ne számítsunk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »