Ukrán elnökválasztás: Zelenszkij elsöprő győzelmet aratott, békét ígér a Donyec-medencében

Ukrán elnökválasztás: Zelenszkij elsöprő győzelmet aratott, békét ígér a Donyec-medencében

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.

A nemzeti felmérés előzetes eredménye szerint

a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.
Porosenko újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert „egyesülni és védeni” kell az országot. „Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom” – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni.

Ezután visszaemlékezett arra, hogy 2014-ben milyen nehéz helyzetben vállalta az államfőséget, és megjegyezte, hogy akkor nem volt annyi jelentkező az elnöki posztra, mint most. Hozzátette, hogy számított arra, hogy kemény küzdelem lesz, amikor újraindult az elnöki tisztért. Porosenko közölte, hogy jómaga és csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját „Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak”.

Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. „Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem” – jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult:

„Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek”

– tette hozzá.

Zelenszkij azt is közölte, hogy folytatni akarja a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőinek tanácskozásaiból álló minszki folyamatot és a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével folytatott tárgyalásokat.

Hírdetés

„Mindenképpen a normandiai formátumban fogunk cselekedni, folytatjuk a minszki folyamatot, de megújítjuk” – mondta, utalva arra, hogy az utóbbi esetében személycseréket tervez végrehajtani a Kijevet képviselő delegációkban. „Feltétlenül folytatjuk a minszki irányvonalat, és végigvisszük annak érdekében, hogy fegyvernyugvást érjünk el” – mondta. Hangsúlyozta: az ugyanis a legfontosabb, hogy a katonák élve térjenek vissza a kelet-ukrajnai frontról.

Kiemelte, hogy csapata számára elsődleges fontosságú feladat az Oroszországban, illetve az orosz megszállás alatti területen fogságban lévő minden ukrán kiszabadítása, a hadifoglyokat is beleértve. Elmondta, hogy beszélt a Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szüleivel. „Mindent megteszek, hogy hazahozzuk őket” – tette hozzá.

Zelenszkij elmondta továbbá, ő és csapata „nagyszabású információs háborút indít, hogy befejezzék a Donyec-medencei háborút”. Mint azt megígérte, az ezzel kapcsolatos részleteket hamarosan nyilvánosságra hozzák. Most csak annyit árult el, hogy „nagyon kreatív ötleteik vannak”, amelyek megvalósításához kérik majd az újságírók és bloggerek segítségét is.

Beszélt arról is, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfő már telefonált neki, és gratulált a győzelméhez, valamint felajánlotta segítségét. „Ez nagyszerű, egyesítjük Ukrajnát” – tette hozzá Zelenszkij.

Újságírói kérdésre válaszolva utalást tett arra, hogy az általa tervezett személycserék egyik érintettje Jurij Lucenko főügyész, de – mint fogalmazott – „nem csak ő”. Más tisztségviselőt azonban egyelőre nem volt hajlandó megnevezni.

Moszkvai káröröm
A Kreml leplezetlen örömmel vette tudomásul az Oroszországgal és az ukrajnai orosz (és minden más, köztük a magyar) kisebbséggel szemben ellenséges Porosenko leváltását,

Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak – jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

„Most az ország új vezetésén a sor, hogy megértse és valóra váltsa válaszói reményeit. Ez mind a bel-, mind a külpolitikára vonatkozik” – mondta a diplomata.

Az ukrán elnökválasztás második fordulójában az exit-pollok szerint Volodimir Zelenszkij humorista-producer-üzletember a szavazatok több mint 70 százalékával legyőzte a hivatalban lévő államfőt, Petro Porosenkót.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke Moszkvában újságíróknak nyilatkozva megalázónak és szégyenletesnek minősítette Porosenko vereségét. Az hangoztatta, hogy a választók túlnyomó többsége hátat fordított a hivatalban lévő államfő politikájának.

A szenátor kijelentette, hogy Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez, mert szerinte Ukrajna Porosenko kormányzása alatt „megszűnt szuverén államnak lenni”. (A moszkvai vezetés tipikusan azzal vádolja Kijevet, hogy a 2014-es belpolitikai fordulat után a nyugati érdekek kiszolgálójává vált.) Úgy vélekedett, a választási eredmény arról tanúskodik, hogy Ukrajnában egyre kevésbé hisznek az ország elleni külső agresszióban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő április 8-án Zelenszkijnek arra a kijelentésére reagálva, hogy megválasztása esetén mielőbbi tűzszünet elérésére fog törekedni a szakadár területeken és ennek érdekében kész közvetlenül kapcsolatba lépni Oroszország vezetésével azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a napirenden lévő problémák megvitatására, de a Donyec-medencei helyzetet elsősorban maguknak az ukránoknak kell maguk között rendezniük.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »