Ukrán diplomatának mutattak ajtót az oroszok

Kiutasítottak egy ukrán diplomatát Oroszországból válaszul arra, hogy az ukrán hatalom korábban egy orosz diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánított – közölte egy orosz külügyi forrás kedden.

Az Ukrajna szentpétervári konzulátusán dolgozó Ihor Fedikevics kiutasítása válasz az odesszai orosz főkonzulátus munkatársának kiutasítására – közölte a névtelenséget kérő külügyi forrás. „Ez a mi arányos válaszunk” – tette hozzá.

Az ukrán hatalom július 13-án „persona non gratának” (nemkívánatos személynek) nyilvánította Valerij Sibekót, az odesszai orosz konzulátus főkonzulját. A döntést azzal indokolták, hogy Sibeko „egy diplomata feladatkörével összeférhetetlen tevékenységeket” folytatott.

Hírdetés

Megtorlás

A történtekre reagálva Moszkva „megtorló intézkedéseket” helyezett kilátásba. Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a kiutasítást „újabb ellenséges lépésként értékelte”, amelynek célja az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség mesterséges gerjesztése.

A két ország közötti kapcsolatok tavaly márciusban különösen kiéleződtek, amikor Oroszország bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Kijev és a nyugati hatalmak azzal vádolják Moszkvát, hogy az annektálást követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »