Ukrajnát fenyegeti az IMF vezetője

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) leállíthatja Ukrajna pénzügyi támogatását, amennyiben Kijev nem hajtja végre a beígért reformokat – áll Christine Lagarde, a szervezet vezetőjének szerdán nyilvánosságra hozott közleményében.

„Aggódom, amiért lassú ütemben folyik a kormányzás minőségének javítása és a korrupció elleni harc” – áll a közleményben. Christine Lagarde leszögezte: nehéz elképzelni az IMF-támogatás folytatását, ha nem sikerül ezeken a területeken  érezhető javulást felmutatni.

Hírdetés

Határozott lépéseket várnak

Az IMF vezetője szerint Ukrajna azt kockáztatja, hogy visszatér az elmúlt években eleget látott sikertelen, eredmények nélküli gazdasági intézkedésekhez. Christine Lagarde ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az ukrán vezetés határozott lépésekkel visszatérítse az országot a reformok útjára.

A nemzetközi szervezet tavaly márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem 5 milliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg. Újabb hitelrészletet azóta nem folyósított az IMF, és számos szakértő szerint erre idén februárban sem kerül sor a reformok végrehajtásának elmaradása miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »