Ukrajnai választások: újabb forradalom?

Ukrajnai választások: újabb forradalom?

Az ukrajnai vezető pártok összeállították jelöltlistáikat a nemzeti parlamenti választási folyamat keretében. A szavazás október 26-án esedékes. A parlament előreláthatóan szélsőségesen jobboldali és ultranacionalista lesz.

© Fotó: RIA Novosztyi/Jevgenyij Kotyenko

Tekintettel az utóbbi hónapok fejleményeire Ukrajnában, a kampánynak nagyon zajosnak kellene lennie, azonban egyelőre csodálatos csend van. Mintha előre lehetne tudni az eredményt. A küzdelmet a rangsoroló ügynökségek mezején folytatják.

Petro Porosenko Tömbje változatlanul az első helyet tudhatja magáénak a népszerűségi listán. A szavazatok 25-37%-t kaphatja meg. A küszöbön álló választások során meg fog ismétlődni az, ami Porosenko elnökké választása során történt: akkor nem volt semmilyen reális konkurencia, sőt, még választási kampány sem volt, hanem csupán rangsorolás – hangoztatja az ukrán Legfelsőbb Tanács tagja, Olekszandr Holub.

A kampánynak semmi köze sincs a szabad, demokratikus választáshoz. A szavazásban egész régiók nem vesznek részt – Doneck és Luhanszk, ahol 7 milliónyi lakosság mellett az ukrajnai választópolgárok egyhatod része él, kb.2,5 millió választópolgár. A Kijev által megszállt délkelet-ukrajnai területeken pedig a választásokat meg fogják hamisítani. Végeredményben az új parlamentben a többséget a szélsőjobb nacionalisták kapják meg.

Ebben a Legfelsőbb Tanácsban olyannyira elenyésző lesz a valóban független, elfogulatlan képviselők rétege, hogy egyszerűen nem lesznek működőképesek. Tekintettel arra, hogy az ukrán parlament hajlamos a veszekedésre, lázadásra és majdanokra, az új Tanácsnak nem adok egy évnél több időt a működésre – mondta Olekszandr Holub.

Ukrajnában azoknak van szükségük Petro Porosenko Tömbjére, akik még mindig elhiszik, hogy az országban lehetséges a béke és nyugalom. Ugyanis éppen Porosenko lett az, aki elfogadta a kelet-ukrajnai megbékélési tervet és hajlandó felvenni a tárgyalásokat Novorosszijával.

A felmérések szerint a második-harmadik helyet az ukrán „führer”, Oleh Ljasko Radikális Pártja és Julija Timosenko volt kormányfő Batykivscsinája (Hon) osztja meg 14-20%-kal. Mögöttük a Népfront sorakozik fel, amelybe Timosenko egykori elvtársai – Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, Olekszandr Turcsinov házelnök, Arszen Avakov belügyminiszter – tömörültek. Ezek a Donbasszban harcoló ukrán zászlóaljak másfél tucat „hadurát” jelöltették a képviselői tisztségre.

Az ellenzéknek alig van esélye bejutni a parlamentbe – véli Volodimir Szkacsko ukrán politológus.

Talán bizonyos választási körzetekben a rájuk nehezedő nyomás és megfélemlítés dacára bejutnak azok az egyéni képviselők, akik valamilyen módon a baloldali nem nacionalista erőket fogják képviselni. Azonban egészében véve Ukrajnában a baloldali szegmenset gyakorlatilag felszámolták. És nagy a valószínűsége annak, hogy az ukrajnai belpolitikai megosztottság tovább fog mélyülni. 

Oroszország Hangja


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »