Ukrajnában Panzerfaustokat akarnak gyártani

Ukrajnában Panzerfaustokat akarnak gyártani

Az ukránok a nyugatiaktól kapott fegyverek mellett saját gyártással és licencgyártással is erősíteni akarják a hadiiparukat és a haderejüket. Ennek az egyik legújabb fejleménye az lehet majd, hogy a német eredetű Panzerfaust 3 páncélvédelmi fegyver gyártását Ukrajnába vihetik licenc alapján.

Történelmi előzmények

Az eredeti Panzerfaust páncéltörő fegyvert még a második világháború idején fejlesztették ki, mint egy olcsó, eldobható gyalogsági páncélvédelmi fegyvert. A német tapasztalatok pozitívak voltak, mivel a Panzerfaust gyártása annyira olcsó volt, hogy minden század számára le tudtak gyártani 30 darabot az 1944-45-ös időszakban.

Alapvetően hasonló elgondolásból kiindulva kezdték meg Nyugat-Németországban még a 70-es években a Panzerfaust 3 kifejlesztését. Az új fegyvert a német haderő a Hidegháború végének az időszakában rendszeresítette.

2022-ben megindult az orosz hadsereg az akkor még ukrán kézen lévő területekre, de az invázió valószínűleg nem az elképzelések mentén haladt/halad. Ebben az egyik fő faktor az igen nagy mennyiségben az ukránoknak adott nyugati páncélvédelmi fegyver volt.

Ugyan a szalagcímeket akkoriban a Javelin vitte, mint a legfejlettebb páncélvédelmi fegyver, de az ukránok mellette kaptak 900 darab Panzerfaust 3-at is, összesen 3 ezer rakétával.

 A Panzerfaust 3

A Panzerfaust 3 egy eldobható indító-rendszerből és a hozzá való rakétahajtású gránátokból áll. A vetőcső átmérője 60 mm, míg az űrméret feletti robbanófejé 110 mm.

A Panzerfaust 3 páncélátütő képessége nagyjából 700 mm acéllal egyértékű, ami miatt a régebbi T-72-es és T-80-as verziók toronypáncélzatát gond nélkül átüti.

Hírdetés

Mozgó célpontra a fegyverrel nagyjából 300 méteres távolságig lehet hatásosan célozni. A legújabb verzióval viszont ez a távolság kitolódott 600 méterre és az már rendelkezik éjjellátó optikával is.

Gyártás Ukrajnában

Idén februárban az ukránok és a németek megállapodtak, hogy a Panzerfaust 3 gyártását Ukrajnába viszik. Először csak összeszerelésről lesz szó, de később az ukránok teljes mértékben maguk fogják gyártani a fegyvereket, német engedéllyel.

Az ukrajnai gyártás egyik motivációja az, hogy a németországi gyár túl van terhelve rendelésekkel, ami miatt a gyártásba bekapcsolhatják majd az ukrán munkaerőt és létesítményeket is.

Miért jó a Panzerfaust?

Ennek az oka valószínűleg a gazdaságosság. Ugyan a Panzerfaust nem annyira fejlett, mint az amerikai Javelin, de sokkal gazdaságosabb, ráadásul nem is kicsivel.

Egy Javelin rakéta ára nagyságrendileg 80 ezer dollár körül van. Ezzel szemben egy Panzerfaust rakétagránát ára 220 dollár körül van. Vagyis egy Javelin rakéta árából nagyjából 360 Panzerfuast 3 gránátot lehet gyártani.

Ez azt jelenti, hogy míg a Javelin esetében egy ház árába kerül egy rakéta, addig az ukránok a német fegyverrel egy régi laptop áráért ki tudnak majd lőni egy T-72-est.

(Olvasónktól)

Források:

https://armyrecognition.com/defense_news_february_2024_global_security_army_industry/dynamit_nobel_defense_from_germany_explores_co-production_of_panzerfaust-3_in_ukraine.html

https://www.militarytoday.com/firearms/panzerfaust_3.htm

https://vedelmiiparblog.hu/blog/dynamit-nobel-defence-panceltoro-granatveto-gyartasa-ukrajnaban/


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »