Ukrajnában helybeli lakosok csépelték és szidalmazták a csodarabbi sírjához zarándokló zsidókat

A breszlávi haszid zsidó vallásirányzat hívei a Szovjetunió felbomlása óta a zsidó újév idején tízezerszámra utaznak el az ukrajnai Umán városba, a szekta alapítójának, Breszlávi Náhmán haszid rabbi ottani sírjához. A koronavírus-járvány miatt az idén ezt Ukrajna már korábban sem javasolta, majd meg is tiltotta. Egy csoport haszid még az általános beutazási tilalom hatályba lépése előtt bejutott Ukrajnába, de Umánban a helybeliek keményen fölléptek a megérkezésük ellen – írja az izraeli Má’áriv című újság és a buzznet.co.il hírportál.

A Breszlávi Náhmán rabbi alapította haszid zsidó vallási irányzat hívei a közelgő zsidó újévkor (ros há-sáná) tömegesen készültek elzarándokolni a csodarabbi sírjához Ukrajna Cserkeszi területén levő, mintegy 90 ezer lakosú Umán városába. Az Izraelben és Ukrajnában, szó szerint dühöngő koronavírus-járvány miatt már hetekkel, hónapokkal a zarándoklat időpontja előtt kérdéses volt, hogy egyáltalán elutazhat-e Umánba több tízezer – vagy akárcsak néhány tucat – zsidó a breszlávi haszidizmus nagy becsben tartott alapítójának sírjához.

A kijevi kormány a hosszas alkudozások és ígérgetések végén a koronavírus-járványra való hivatkozással úgy döntött, hogy az idén nem utazhatnak be a zsidók Ukrajnába, sőt általános beutazási tilalmat rendelt el. A haszid zsidók első csoportja a kétséges beutazás ellenére mégis elutazott, ám a kijevi repülőtéren a hatóságok föltartóztatták őket, s csak Binjámin Netanjáhu közeli munkatársának közbenjárására engedték őket tovább. Más csoportok pedig most vannak úton Ukrajna felé.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100010618429240%2Fvideos%2F1220572314973371%2F&show_text=false&width=734&height=411&appId

Hírdetés

Az Ukrajnába való beutazás megtiltása előtt az országba bejutott zsidókat Umán városában valóságos népharag fogadta a helybeliek részéről. A Má’áriv című izraeli lap szerint az az „antiszemita megnyilvánulások” csak fokozódtak Umánban, amikor az egyik közösségi oldalra kitett videó tanúsága szerint helybeli lakosok, élükön egy önkormányzati képviselővel az kiabálták a zsidó megérkezésekor feldühödött embereknek, hogy „üssétek a zsidókat!”. A jelenetet megörökítő egyik haszid zsidó a videón azt is mondja: végre megérkeztek az ukrán rendőrök, de nem tesznek semmit.

Végül is, a rendőrök kiszabadították a haszid zsidókat a feldühödött helybeli ukránok gyűrűjéből, s igyekeztek létrehozni számukra, úgynevezett „tiltott és zárt területet”, amelyet a fertőzésveszélyre való tekintettel a kitoloncolásukig nem hagyhatnak el.

A Kikár Sábát című vallásos hírportál szerint hajnalban mintegy 30 ukrán betört a Breszlávi Náhmán rabbi sírját is magában foglaló épületbe (ohel), ahol négy imádkozó zsidót véresre vertek. A hírek szerint az ukránok botokkal, sőt lőfegyverekkel voltak felszerelkezve.

A Breszlávi Náhmán rabbi sírját a zsidók tömegesen ezúttal nem kereshetik föl, s az ügy később valószínűleg nemzetközi bonyodalmakat is előidéz: antiszemitizmussal is megvádolhatják Ukrajna legfelsőbb zsidó politikai vezetését.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »