Ukrajnában bevezethetik a vakcina-útlevelet

Ukrajnában bevezethetik a vakcina-útlevelet

Ukrajnában fontolgatják a koronavírus elleni oltási igazolások bevezetésének lehetőségét.

A kérdésben egyelőre még nem döntöttek – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Viktor Ljasko, Ukrajna egészségügyi tisztifőorvos.

A járvány idején az országok, köztük Ukrajna, további követelményeket támasztanak a külföldiek számára

az államhatár átlépésére – jegyezte meg Ljasko. 

A határátlépéskor egy külföldi állampolgárnak biztosítási kötvénnyel kell rendelkeznie, amely fedezi a koronavírus kezelését Ukrajnában, valamint fel kell mutatnia egy negatív PCR-tesztet.

Hírdetés

A koronavírus elleni vakcina megjelenését követően néhány ország megragadta a lehetőséget, hogy a biztosítási kötvényeket és a PCR-teszteket nemzetközi oltási igazolásokra cseréljék.  

Ukrajnában továbbra is fontolgatják ezt a kérdést – mondta az egészségügyi tisztifőorvos.

Az ukrán hatalom részletesebben megvizsgálja ezt a kérdést, amikor meglesz az az információ, hogy a beoltott ember megállítja-e a koronavírus terjedését. 

Ljasko elmondása szerint, a koronavírus-járvány előtt ilyen bizonyítványokat állítottak ki a sárgaláz elleni oltás után. E fajta oltásra akkor volt szükség, amikor az utazók átlépték a határt olyan országokba, ahol fennáll a lázfertőzés kockázata.

Viktor Ljasko ugyanakkor megjegyezte, hogy az immunútlevél teljesen más kérdés, és a WHO korábban figyelmeztetett annak bevezetésére.

Ma nincs napirenden az immunútlevelek bevezetésének kérdése, és a nemzetközi oltási igazolások kiadásának kérdését egyértelműen a nemzetközi egészségügyi szabályok szabályozzák – mondta az ukrán tisztifőorvos, írja az RBC.ua hírportál.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »