Ukrajnában a törvényi szigorítások ellenére sem csitulnak az antiszemita kedélyek

Ukrajnában a törvényi szigorítások ellenére sem csitulnak az antiszemita kedélyek

Felborította a hanuka alkalmából felállított kilencágú menórát egy férfi a kijevi Kontraktova téren – tájékoztatott még tavaly helyi forrásokra hivatkozva a Mandiner.

A rendőrség garázdaság címén indított eljárást a menóradöntögető férfi ellen, de az elkövetőt nem vették őrizetbe, mert a vonatkozó törvények erre nem adnak lehetőséget – közölte az illetékes rendőrségi szóvivő, kinek szavairól a Podiji.karpat hírportál számol be 2020 decemberében.

Ezt követően, néhány hónappal ezelőtt jogszabályi szigorítást fogadott el az ukrán parlament, amelynek nyomán antiszemitizmusnak tekinthető és büntetendő a zsidókkal kapcsolatos „hamis információk és gyűlöletkeltő kijelentések terjesztése” Ukrajnában. A törvénysértésért egyaránt jár polgári, közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonás. A hatályba lépést követően antiszemitizmusnak minősül a holokauszt hitelességének megkérdőjelezése is.

Ehhez képest meglepőnek tűnhet, hogy az idén két nagyobb horderejű ügyben is vizsgálódik az ukrán rendőrség. A fővárosban, Kijevben a rendőrök elfogtak egy férfit, aki megpróbált leütni egy menórát a Függetlenség terén. Az Egyesített Ukrajnai Zsidó Közösség (UJCU) által az esetről készített videón látható, amint a Jurij Tebenko nevű férfi letartóztatása közben azt mondja a tiszteknek: „Ezt nem kellett volna ide rakni.”

Hírdetés

Az UJCU felkérte a rendőrséget, hogy indítson büntetőeljárást Tebenko ellen. A szervezetnek az ukrán médiával megosztott közleménye emellett azt is megjegyezte, hogy Andrij Rochokot – aki tavaly Kijevben szándékosan döntötte le a hanukai menórát – az incidens helyszínének közelében, Tebenkót kísérve látták. Az UJCU csalódottan vette tudomásul, hogy Rachok ellen még mindig nem indult eljárás a tavalyi támadás miatt.

A közép-ukrajnai Dnyipro városa egyik terén is ledöntöttek egy menórát. Az ukrán rendőrség közzétett az esetről egy videót, amelyen öt férfi látható, ahogy a menórához közeledik, majd megrázza a tövénél, és megpróbálja leszedni. Amint egy busz megáll a szomszédos megállóban, és az utasok kiszállnak, a menóra a járdára zuhan.

Helyi sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy a rendőrség ezt követően azonosította az elkövetőket, és büntetőeljárást indított ellenük.

Az ukrajnai amerikai nagykövetség Twitter-üzenetében közölte, hogy „megdöbbentő és elszomorító” a dnyiprói incidens, és felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy vonják felelősségre az elkövetőket.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »