Ukrajnába látogatott a Magyarországi Ferences Világi Rend miniszter generálisa

Ukrajnába látogatott a Magyarországi Ferences Világi Rend miniszter generálisa

Február 12-én Kauser Tibor, a Magyarországi Ferences Világi Rend miniszter generálisa Munkácson és Várkulcsán járt. A kárpátaljai találkozás volt ukrajnai látogatásának utolsó állomása. Azt megelőzően, február 11–12-én Lvivben találkozott a Ferences Világi Rend Országos Tanácsának tagjaival.

A miniszter generális azért ment Ukrajnába, hogy találkozzon testvéreivel, akik csaknem egy éve háborúban és a háborúval együtt élnek. Dinana Tangellel, az elnökség tagjával együtt először Lvivbe látogattak.

A Szent Antal-templomban, ahol a konventuális testvérek szolgálnak, találkoztak a Ferences Világi Rend országos tanácsával, a regionális tanácsok egyikével, két helyi közösséggel és a ferences fiatalok testvéri közösségével. Meglátogatták a kapucinus szerzetesek kolostorát is.

„A látogatás nagyon megható volt. Ki akartam fejezni a szolidaritásunkat, hogy nem felejtettük el őket – mondta a generális. – Csaknem egy éve tart a háború, de nem szokhatunk hozzá egy ilyen helyzethez. Történeteket tudtam meghallgatni, érzelmeket éltem át, a nővérek és a testvérek szemébe tudtam nézni, és át tudtam ölelni őket. Egyszerre nevettünk és sírtunk.”

„Az egyik legmeghatóbb rész az éjszakai látogatás volt egy temetőben, ahol imádkoztunk az ukrajnai háborúban elesettekért. Nemcsak a látogatás és az imádság volt megható, hanem a mély lelkület is, amellyel a rózsafüzért imádkozták.”

Mindenkit sújt a háború, minden családban van legalább egy férfi, aki a fronton van, vagy ott harcol. Ezektől a területektől messzire is érezhető a háború. Ha egy ország háborúban áll, mindenki háborúban áll, az összes terület érintett. A katonák Nyugat-Ukrajnában is az utcán vannak, ellenőrzik az utakat, a templomok ablakait lefedték, mindenhol katonai ellenőrzőpontok vannak. Óvóhelyeket nyitnak, amelyeket gyorsan el lehet érni légitámadás esetén.

Hírdetés

Bár úgy tűnik, az emberek normális életet élnek – dolgozni mennek, vásárolnak, templomba, étterembe járnak – a stressz és a rémület ott van a levegőben.

„Nagyon hálás vagyok az ukrajnai Ferences Világi Rend Országos Tanácsnak, és mindazoknak, akik eljöttek, hogy találkozzanak velem, hogy legyen lehetőségem meghallgatni őket, amikor az életükről beszélnek, hogy osztozni tudjak velük a nehézségeik közepette. Különösen hálás vagyok Dinának, aki előkészítette ezt a látogatást, és az őrangyalom volt az egész út során” – osztotta meg tapasztalatait a miniszter generális.

Azok a ferencesek, akik találkoztak vele, mindannyiuk nevében hálát adtak testvéri támogatásáért, és megosztották vele a háborúban szerzett tapasztalataikat. A miniszter generális pedig biztosította őket saját és az egész ferences világi közösség imájáról és támogatásáról. „Hálát adunk Istennek a testvériség ajándékáért. Reméljük, hogy újra találkozhatunk egész nemzeti közösségünkkel, a békés, a megszállók alól már felszabadult ukrán földön!” – mondta az egyik résztvevő.

Ne felejtsünk el imádkozni a békéért Ukrajnában, és mindenhol, ahol erőszak van. Ne szokjunk hozzá a háborúhoz!

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »