Ukrajna területet foglalt vissza Herszon közelében, Zelenszkij felszólal az uniós csúcsértekezleten

Ukrajna területet foglalt vissza Herszon közelében, Zelenszkij felszólal az uniós csúcsértekezleten

Ukrajna állítása szerint visszafoglalt egy olyan területet Herszon megyében, amely a háború kezdete óta orosz kézen volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn felszólal az Európai Unió állam- és kormányfőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli tanácskozásán.

„Herszon, tarts ki, közel vagyunk!” – írta Facebook-oldalán az ukrán vezérkar. Hétfőn kiadott helyzetjelentésében az ukrán hadsereg közölte, hogy előrenyomult a dél-ukrajnai Herszon megyében, Andrijivka, Lozove és Bilohirka falvak közelében.

A hétfő reggeli jelentés nem ismertette a herszoni pontos helyzetet, de közölte, hogy az orosz hadsereg különleges erőket vonultat fel a szomszédos városban, Mikolajivban, „azzal a szándékkal, hogy offenzívát hajtson végre az elveszített állások visszaszerzésére”.

Hírdetés

Az orosz fél nem reagált az ukrán vezérkar bejelentésére, de Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője még vasárnap éjjel arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők a nap folyamán két sikertelen kísérletet tettek a védelmi vonal áttörésére Davidiv Brid falu közelében. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg végül legalább 70 katonáját elesett katonáját hagyta a harctéren. Hangot adott feltételezésének, miszerint az ukránok csak az első kísérlet során mintegy 200 embert és 20 járművet veszítettek.

A herszoni ellentámadást az ukránok akkor hajtották végre, amikor a Kreml által kinevezett új herszoni vezetés már kifejezte azt az óhaját, hogy Oroszországhoz kíván csatlakozni. Moszkva már közölte, hogy a herszoni lakosok „egyszerűsített eljárásban” folyamodhatnak orosz útlevélért.

Herszon egyébként stratégiai fontosságú, ugyanis Dél-Ukrajnában, a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekszik.

Az ukrán elnök hétfőn videó-összeköttetés segítségével felszólal a Brüsszelben folyó rendkívüli uniós csúcsértekezleten, ahol a tagállamok vezetői újabb, Oroszország elleni szankciókat vitatnak meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »