Ukrajna tárgyalásokat kezd Washingtonnal a biztonsági garanciákról

Ukrajna tárgyalásokat kezd Washingtonnal a biztonsági garanciákról

Ukrajna még a héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal arról, hogy a NATO legerősebb tagállama milyen biztonsági garanciákat tud nyújtani Kijevnek egészen addig, ameddig nem válik az ország a katonai szövetség részévé – számolt be a a mandiner.hu.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke.  Andrij Jermak Telegram-oldalán azt írta, 

ezek világosan megfogalmazott formátumok és támogatási mechanizmusok lesznek, amelyek addig lesznek érvényben, amíg Ukrajna nem kap a NATO-tagságot”.

Hírdetés

A portál emlékeztetett, mindez néhány órával azt követően történt, hogy Zelenszkij bejelentette: elkerülhetetlen, hogy a háború Oroszország területére is átterjedjen, illetve a volt orosz elnök, Dimitrij Medvegyev azzal fenyegetett, hogy atomfegyvert vetnének be, ha sikeres lenne az ukrán ellentámadás és Oroszország is veszélybe kerülne.

Andrij Jermak Telegram-csatornáján azt írta: Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót. A megállapodást annak a nyilatkozatnak szellemében kötik meg, amelyben a hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői állapodtak meg a július eleji vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

A nyilatkozathoz már több mint egy tucat más ország is csatlakozott, és hétről hétre újabbak követik őket. Az aláírókkal Ukrajna konkrét biztonsági garanciákat tartalmazó kétoldalú megállapodások rendszerét hozza létre. Jelenleg ilyen kétoldalú megállapodásokon dolgozunk mindegyik partnerrel”

– tájékoztatott Jermak. Szó van védelmi és pénzügyi támogatásról, valamint Oroszország elleni újabb szankciókról és Moszkva megbüntetéséről – tette hozzá. A vilniusi NATO-csúcstalálkozón a G7 csoport nyilatkozatában hosszú távú védelmi és gazdasági támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának az orosz agresszióval szemben. Jermak megerősítette, hogy a jövő héten Szaúd-Arábiában a szövetséges országok állam- és kormányfőinek tanácsadói nemzetközi találkozót tartanak, melynek középpontjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „béketerve” fog állni. Ennek legfontosabb része az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet. A The Wall Street Journal a múlt héten számolt be arról, hogy augusztus 5-én és 6-án 30 ország delegációja érkezik a szaúd-arábiai Dzsiddába, hogy megvitassa az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeit.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »