Ukrajna szétrobbantására készülnek?

Moszkva Ukrajna három részre osztására készül, hogy elszigeteljék a nyugati országrészt a keletitől – közölte a Zerkalo Nedeli kijevi hetilap. Legnagyobb szomszédunk felosztása egyébként már Samuel Huntington híres könyvében is megjelent mint opció a Nyugat és Oroszország közötti feszültségek elsimítására.

2013 végén ismét a világ érdeklődésének a középpontjába került Ukrajna, miután Viktor Janukovics államfő és Mikola Azarov miniszterelnök elutasította az Európai Unióval való társulási szerződés aláírását. Kijev utcáin százezrek jelentek meg, és ismét mindenki számára világos lett az ország keleti és nyugati része közti óriási szakadék. Az Ukrajnáért indult, a 2004-es elnökválasztás óta folyamatos geopolitikai versenyfutás újra felerősödött a Nyugat és Oroszország között.

Ha megnézzük a 2004 és 2012 között tartott elnök- és parlamenti választási eredményeket, akkor világosan kirajzolódik, hogy az Oroszországhoz inkább kötődő Janukovics és az általa vezetett Régiók Pártja az ország keleti részén szerepel messze átlag fölött, míg az unió felé közeledő erők a nyugati megyékben. Egyes radikális politikusok, sőt még Samuel Huntington nemzetközi hírű politológus is reális alternatívaként beszélt az ország feldarabolásáról mint egyetlen üdvözítő megoldásról.

Három részre szabdalnák Ukrajnát?
Egy ukrán hetilap szerint az ország feldarabolása már nem annyira utópikus gondolat, könnyel lehet, hogy erre a közeljövőben sor kerül. Az ukrán nemzeti gondolatok keleti terjedésének megakadályozása és az ország teljes elvesztésének megelőzése érdekében Moszkvának van egy B terve, nevezetesen három részre osztanák Ukrajnát, állítja a kijevi Zerkalo Nedeli hetilap – olvasható a EuroCom – Romániai Sajtófigyelő cikkében, amely a román Adevarulból idézett.

Hírdetés

Így osztanák föl Ukrajnát

„Oroszországban kezd egyre népszerűbbé válni az a gondolat, hogy lehetetlen, sőt felesleges egész Ukrajnát megtartani az orosz befolyási szférában. Márpedig egy nemzeti forradalomtól és szólásszabadságtól beteg Ukrajna fertőzési és üszkösödési forrás, amely Kijevből Moszkvába terjedhet át. Az üszkösödés ellen az a legjobb harci módszer – márpedig Moszkva számára a forradalom üszkösödés –, ha amputálják a fertőzött részeket. Így hát sokan elszigetelnék Ukrajna nyugati, beteg részeit, még mielőtt megfertőznék az egész országot” – írja a kijevi kiadvány.
2014 meghatározó év lehet

„A teljes körű oroszországi integráció lehetőségét jelenleg csak három keleti régió, a Donecki, a Luhanszki és a Harkivi terület, illetve és Krím esetében tartják lehetségesnek. Közép- és Dél-Ukrajna ütközőállam szereppel rendelkezne, de formálisan független állam, az úgynevezett orosz Ukrajna lenne. Csak az öt nyugati régió mehetne oda, ahova akar. Például semleges övezetté válhatna, vagy akár a NATO-hoz és az EU-hoz is csatlakozhatna.

A kiadvány szerint ez a folyamat elhúzódó lesz, és az ország föderalizálásával, a főváros Harkovba vagy Donyeckbe költöztetésével és más hasonló lépésekkel kezdődhetne. A Zerkalo Nedeli azt állítja, hogy e gondolatok terjesztői között sok ukrajnai is van. „A gazdasági helyzet romlása lépésekre fogja kényszeríteni a Kremlt, mert holnap túl késő lehet. Mindenesetre 2014 meghatározó lehet bizonyos szükséges döntések meghozatalához” – figyelmeztet a kijevi hetilap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »