Ukrajna „stratégiai támadásra” készül Oroszország kulcsterülete ellen

Ukrajna „stratégiai támadásra” készül Oroszország kulcsterülete ellen

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szombaton egy televíziós beszélgetés során kijelentette, hogy Ukrajna olyan „stratégiai támadásra” készül 2024-ben, hogy rákényszeríti Oroszországot, hogy feladja a Krímet. A kijelentést nehéz értelmezni, tekintettel arra, hogy Ukrajna jelenleg a nyugati támogatások fenntartásáért könyörög, ami nélkül bevallottan nem tudja folytatni a harcokat. A másik logikai csavar a dologban, hogy a józanabb szakértők többsége egyetért abban, hogy a Krímért Moszkva még az atomfegyvert is hajlandó volna bevetni – mert a Krím nélkül az Oroszországot kiszorítják a Fekete- és Földközi-tengerről.

Benne van tehát a pakliban, hogy Umerov inkább moráljavító propagandaként vetette be a jövőbe mutató „stratégiát”, amivel azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy – az elmúlt napok kiszivárgó információival ellentétben – Ukrajna képes folytatni a háborút, és jövőre fordulatot képes elérni.

Az sem kizárható, hogy a kijelentés üzenet a nyugati támogatóknak, hogy a nyári ellentámadással ellentétben jövőre Ukrajna minden erejét a Krím ellen veti be, ha a támogatók fenntartják az ország segélyezését. Az oroszok Krímből való kiszorítását elsősorban az amerikaiak és britek sulykolták, holott az ukrán érdek inkább a kelet-ukrajnai területek visszaszerzéséhez áll közelebb. 

Hírdetés

Mindezt egy sikertelen ellentámadás után, a nyugati támogatások csökkenése mellett és az oroszok avgyijivkai előrenyomulása ellenére jelentette ki.

Umerov Kijev katonai technológiai és innovációs sikereit hangoztatta, azt állítva, hogy ” a nemzet rendelkezik azokkal a képességekkel”, amelyek segítségével még haditengerészet nélkül is csapást tudnak mérni az orosz fekete-tengeri flottára.

Körkép.sk, Socportal


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »