Ukrajna rakétákkal sértené meg az orosz légteret

Ukrajna rakétakilövést tervez végrehajtani a Fekete-tenger felett, megsértve a Krím félsziget térségében az orosz légteret – közölte pénteken az orosz szövetségi légiközlekedési hatóság, a Roszaviacija.

A hatóság hozzátette, hogy Ukrajna nem egyeztetett az orosz oldallal a december 1-jén vagy 2-án végrehajtandó gyakorlatról. A Roszaviacija emellett felhívta a figyelmet, hogy a rakéta tervezett röppályája polgári járatok útvonalát is érinti.
Szergej Izvolszkij, a Roszaviacija tanácsadója a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak azt mondta, hogy az ukrán tervek miatt lehetséges, hogy repüléstilalmat rendelnek el a Krím légterében. Nem sokkal később viszont már azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy ennek lehetősége még nem merült fel.

Oroszország 2014 februárjában – napokkal a Majdan-tüntetések nyomán bekövetkezett kijevi hatalomváltás után – megszállta, majd egy helyi népszavazást rendezve még márciusban jogilag is Oroszországhoz csatolta az addig Ukrajnához tartozó félszigetet. Kijev és a nyugati hatalmak nem ismerték el a Krím elcsatolását, és azóta is Ukrajna részének tekintik a hadászati jelentőségű fekete-tengeri félszigetet.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »