Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Freddie megtette, amit lehetett, vagyis jól énekelt, de 108 pontja csak a 19. helyre volt elég. Ukrajna egy háborús, nem habkönnyű dallal nyert, az újonc Ausztrália nagyot ment, 2. lett, Oroszország pedig a 3. helyen zárt.

Nem volt igazán kiemelkedő/különleges/polgárpukkasztó dal/előadás/énekes az idei Eurovíziós Dalfesztivál mezőnyében, egyedül talán az ukrán versenyzőnek sikerült nagyon is jó értelemben belegázolnia az országok közötti ügyekbe. Jamala a kevés anyanyelvet is használó versenyzők egyike volt, krími tatár nyelven (és angolul) énekelt a háborúról, és ha már Krím, akkor az 1944 című szám aktuális áthallása is egyértelmű. Mindeközben sem szakállat, sem gigantikus ruhakölteményt nem viselt.

A végén aztán nagyon éles versenyben éppen az oroszoktól függött, hogy Ukrajna megnyeri-e a versenyt, és igen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, végül meg is nyerte, Oroszország a 3., az újonc Ausztrália pedig a 2. lett. Utóbbiról az utolsó előtti pillanatig úgy tűnt, hogy megnyeri a versenyt. Rövid kommentárokkal egyébként itt meg is tudja hallgatni a verseny összes dalát.

Na de, ez a verseny sajnos nem az ilyen fontos kiállásokról szól, hanem a habkönnyű szórakozásról, hiszen minek is kellene problémákról énekelni, amikor a szerelemről meg arról is lehet, hogy mennyire jó a dal, amit éppen énekelnek.

Freddie mondanivalója sem éppen az élet keménységéről szólt, inkább arról, hogy légy egyedi, és erre légy büszke. Mindenesetre hangjával és színpadi megjelenésével könnyen feledtetni tudta, hogy a mezőny elején, ötödikként lépett színpadra. Nem volt nehéz visszaidézni a huszadik versenyző után sem az előadást, sem magát a dalt, pedig utóbbit őszintén nem hallottam még kettőnél többször, egyszer a magyar kvalifikációs verseny döntőjében, és most, a stockholmi közvetítés alatt.

Hírdetés

Ezen az estén ez összesen 108 pontra volt elegendő, amely a 19. helyet jelenti a sorban. Egyébként az első magyar versenyző, aki részt vehetett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi döntőjében, Bayer Friderika volt 1994-ben. Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával a 4. helyen végzett, ezzel még mindig övé a legjobb magyar szereplés.

Az 1956 óta zajló Eurovíziós Dalfesztivál 61 versenye során összesen 63 győztest ünnepeltek (volt, hogy holtverseny alakult ki), és ebből a 63 dalból egy svájci kutatócsoport megnézte, mik kellenek ahhoz, hogy valaki megnyerje a versenyt:

harci kürtök nem ártanak dobok, félmeztelen dobosokkal egy nagymama mindig jól jön mutassuk be hazánkat, és lehetőleg egy senki által sem ismert, autentikus népi hangszert egy öregember is mindig jól jön a szakáll egyáltalán nem hátrány a hegedű nem maradhat el egy DJ, ha úgy csinál, mint aki scratch-csel formabontó öltözet a dal pedig szóljon olyanról, ami mindenkit érint (hát persze hogy a szerelem vagy a béke)

Lehet próbálkozni.

Jövőre is lesz ilyen nagy játék, és mivel már Kínában és az USÁ-ban is közvetítették a versenyt, még az is lehet, hogy ahogy Ausztrália, úgy ők is beneveznek.

Az Eurovíziós Dalfesztiválra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »