Ukrajna mellett Lettország is bojkottal fenyeget

Ukrajna mellett Lettország is bojkottálhatja a párizsi olimpiát, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az ukrajnai háború ellenére engedi versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat.

A Lett Olimpiai Bizottság szerdai közleményében kijelentette, hogy a jelenleg is zajló háború miatt elfogadhatatlan a két ország versenyzőinek részvétele a jövő évi ötkarikás játékokon. A szervezet szerint ez a lépés „normalizálná a háborús bűnöket és a brutális erőszakot”, ezért nem szeretnék, ha a lett sportolóknak ilyen körülmények között kellene versenyezniük.

Ezt követően Jelina Szvitolina ukrán teniszező is követelte az orosz és fehérorosz csapat kitiltását a 2024-es játékokról.

Egységesnek kell maradnunk az ellenük bevezetett szankciók tekintetében, hogy következménye legyen a kormányaik szörnyű cselekedeteinek”

Hírdetés

– írta Twitter-bejegyzésében a világranglistán 2017-ben harmadik helyezett játékos.  

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó – akinek bátyja, Vitalij Kijev polgármestere – hétfőn lebombázott házak mellől üzent Thomas Bach NOB-elnöknek, amelyben szintén az oroszok és fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozik. A videóüzenetben azt is elmondta, hogy szerinte „az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai”, ezért semmilyen körülmények között sem szabadna engedni, hogy visszatérjenek a sporteseményekre.

Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is bojkottal fenyegette a NOB-ot, amely ennek ellenére múlt héten javaslatot tett Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak visszaintegrálására.

A NOB azonban azt is kiemelte, kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »