Ukrajna kiberbiztonsági főnökét büntetésből a frontra küldték

Ukrajna kiberbiztonsági főnökét büntetésből a frontra küldték

Ilja Vityjuk, az ukrán titkosszolgálat (SBU) kiberosztályának vezetője ellen nyomozás folyik egy luxusingatlan miatt, amelyet felesége vásárolt tavaly év végén.

Vaszil Maljuk, az SBU főnöke a vizsgálat idejére felfüggesztette Vityjukot, és a frontvonalba küldte.

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NAKC) életmódellenőrzést végez az SBU kiberbiztonsági osztályának vezetőjénél, Ilja Vityjuk dandártábornoknál”

– írta a slidstvo.info honlap, amely Vityjuk és családja gyanús anyagi körülményeire hívta fel a hatóságok figyelmét.

A szerkesztők megállapították, hogy a Vityjuk család tulajdonában van egy ingatlan, amelynek piaci értéke a vásárláskor 25,5 millió hrivnya volt.

Annak megállapítása érdekében, hogy Vityjuk és családtagjai életszínvonala, valamint a rendelkezésre álló ingatlan összhangban van-e a kapott jövedelemmel, a nemzeti ügynökség figyelemmel kíséri az említett személyek életmódját”

Hírdetés

– közölte a NAKC sajtószolgálata.

A slidstvo.info weboldal vizsgálata során kiderítette, hogy Ilja Vityjuk felesége 2023 decemberében vásárolt egy 195 négyzetméteres lakást egy prémium kategóriás kijevi lakóparkban. Ráadásul nem sokkal azután, hogy Vityjukot magas katonai tisztségbe nevezték ki, jelentős összegeket kezdett keresni – számolt be a honlap. 2022-ben már közel 10,2 millió hrivnyát keresett évente, 2023-ban pedig már több mint 13,6 milliót.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjének döntése értelmében Vityjuk mostantól az SBU Alpha harci egységében fog szolgálni, amely védelmi feladatokat lát el, és közvetlenül a fronton semmisíti meg az ellenséget és annak felszerelését.

Jelenleg ebbe az egységbe van beosztva, és elutazott a harci bevetési területre”

– közölte a sajtószolgálat.

Az ukrán SBU még február elején szembesült egy botránnyal. A nemzetbiztonsági hivatalt hónapokon át figyelte a Bihus.info csatorna oknyomozó csoportja, amely politikusokat érintő korrupciós botrányokról tudósít.

A csatorna kezdetben azért vette fel a kapcsolatot az SBU-val, mert azt gyanította, hogy megfigyelés alatt áll. Miután kiderült, hogy a megfigyelést maga az SBU végezte, a csatorna jelentést tett közzé az ügyről. Az ügyet az SBU visszavonta, a szolgálatra pedig most nyomás nehezedik, hogy magyarázatot adjon a tetteire.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »