Ukrajna igaz barátja nem hagyja a "szélsőjobboldaliakat" az út szélén, a nagy nemzetegyesítő szerepét játssza

Ukrajna igaz barátja nem hagyja a "szélsőjobboldaliakat" az út szélén, a nagy nemzetegyesítő szerepét játssza

Véget ért a vasárnapi, második fordulós francia elnökválasztás szavazatszámlálása. Az eredmények a következők:

Emmanuel Macron: 58,54%
Marine Le Pen: 41,46%

A szavazás részletes adatai szerint, amiket a brit Guardian közölt, Macron a második fordulóban a következő táborokból tudta növelni támogatottságát: egyrészt rá szavazott a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon táborának közel a fele; másrészt hasonló mértékben őt támogatta a jobboldali republikánus szavazók egy része, ahogy a zöldpártiak is inkább őt választották a második fordulóban.

Marine Le Penre szinte egy emberként szavaztak át Éric Zemmour első fordulós szavazói, de kapott szavazatokat Mélenchon táborától és a republikánusoktól is.

Az első fordulóban 22 százalékot szerzett Mélenchon táborának mintegy fele viszont nem ment el voksolni a második fordulóban.

A választási térkép alapján az látszik, hogy Marine Le Pen Franciaország északi és északkeleti megyéiben, valamint a Földközi-tenger partján fekvő, Riviéra menti megyékben tudott győzni, amik a Le Pen-tábor hagyományos fellegvárai.

Nyugat-és Közép-Franciaország nagy részében viszont Macron lett az egyértelmű győztes. Párizs városában Macron 85 százalékot, Le Pen 15 százalékot szerzett.

Gondol Le Pen szavazóira is

A francia elnök tegnap esti győzelmi beszédében kijelentette, változtatni fog az elmúlt években alkalmazott kormányzati gyakorlaton.

„Már nem egy tábor jelöltje, hanem mindenki elnöke vagyok" – kezdte győzelmi beszédét Macron. (Közelegnek a parlamenti választások is, ne feledjük – a szerk.)

A frissen megválasztott francia elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik rá szavaztak, és hozzátette, tudatában van annak, hogy sokan azért szavaztak rá,

hogy blokkolják a szélsőjobboldalt.

Elmondta, hogy gondol azokra, akik tartózkodtak, és azokra is, akik Le Penre szavaztak, akik ma csalódottak.

Macron ezután arra buzdította a tömegben lévőket, hogy ne fütyüljék ki őket. „Mostantól már nem egy tábor jelöltje vagyok, hanem mindenki elnöke.”– mondta Macron. Hozzátette: „Azoknak akik a szélsőjobboldalra szavaztak azt mondom, hogy az én és a csapatom felelőssége az lesz, hogy foglalkozzunk az aggodalmaikkal”.

Hírdetés

„Egy igazságosabb társadalomért és a férfiak és nők közötti egyenlőségért fogok dolgozni" – folytatta beszédét az elnök.

Kiemelte, hogy „Tiszteletet kell mutatnunk, mert az országunk nagyon megosztott. Senkit sem szabad az út szélén hagyni”.

Az elnök azt is elmondta, hogy

az új ciklusban nem fogja folytatni az elmúlt öt év gyakorlatát.

„Az ukrajnai háború azt mutatja, hogy tragikus időket élünk át” – mondta, és hozzátette, hogy Franciaországnak ki kell építenie erőit.

Zárásként elmondta, büszke arra, hogy ismét a francia népet szolgálhatja. Beszédét a Marseillaise, a francia nemzeti himnusz előadása követte.

Zelenszkij gratulált az igaz barátnak

Az ukrán elnök a Twitteren gratulált Emmanuel Macron francia elnöknek az újraválasztásához.

 

Félicitations à @EmmanuelMacron, un vrai ami de l’Ukraine, pour sa réélection! Je lui souhaite de nouveaux succès pour le bien du peuple 🇫🇷. J’apprécie son soutien et je suis convaincu que nous avançons ensemble vers de nouvelles victoires communes. Vers une Europe forte et unie!

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 24, 2022

 

Azt írta: a francia államfő Ukrajna igaz barátja, akinek köszöni az eddigi támogatást.

Bízom benne, hogy együtt haladunk tovább a közös győzelmek felé, egy erős és egységes Európa felé!

– írta Volodimir Zelenszkij.

Fellélegeztek az európéerek

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság Emmanuel Macron győzelmét Európa győzelmeként értékelte:

Gratulálok Emmanuel Macronnak, várakozással tekintek a kiváló együttműködésünk folytatására. Együtt előre visszük Franciaországot és Európát

– írta a Twitteren az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

Többek között Olaf Scholz német kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök, Klaus Iohannis román elnök, Aleksandar Vučić szerb elnök és Luigi Di Maio, Olaszország külügyminisztere is gratulált Emmanuel Macronnak a választási győzelméhez.

Ezzel ellenben Jean-Luc Mélenchon, az első forduló harmadik legesélyesebb jelöltje azt mondta: Emmanuel Macron az 5. köztársaság legrosszabbul megválasztott elnöke. A szélsőbaloldali jelölt aztán Marine Le Penre terelte a szót:

Marine Le Pen egyértelműen vereséget szenvedett. Franciaország egyértelműen elutasította, hogy rábízza a jövőjét, és ez nagyon jó hír népünk egysége szempontjából.

(Mandiner – Index nyomán)

Korábban írtuk: "A szélsőjobboldal fenyegetése túlzottnak bizonyult": gerontofil folytatásra szavazott Franciaország 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »