Ukrajna föderalizálása: elszállt fölötte az idő?

Ukrajna föderalizálása: elszállt fölötte az idő?

Európában egyre több szó esik Ukrajna föderalizálásáról, mint az egyetlen módról, amely véget vethet a polgárháborúnak. Sajnos, az idő már elszállt fölötte: ez a megoldás elfogadhatatlan a konfliktus mindkét fele számára.

Az elemzők felhívják a figyelmet Herman Van Rompuy az Európai Tanács leköszönő elnökének legutóbbi nyilatkozatára. Európa „elnöke” támogatta az ukrán válság rendezésének orosz tervét:

– A mai napra a legfontosabb dolog az, hogy a szeptember 5-ki minszki megállapodás aláírása óta mintegy ezer ember halt meg. És úgy tűnik, nincs szó a tűzszünetről. Az ilyen jellegű megállapodások egyforma eredménnyel járnak, ha nem érünk el egy globális megoldást. Meg kell találni egy olyan változatot, amelyben Ukrajna decentralizált és föderalizált állammá válik. Így közelebb kerülhet az EU-hoz. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a lakosság többsége normális kapcsolatokat akar Oroszországgal, amellyel Ukrajnának közös történelme, kultúrája és nyelve van.

Még csak néhány napig dolgozik Van Rompuy ezen a poszton. December 1-jén Donald Tusk ex-miniszterelnök váltja fel. A levonuló hivatalnoknak nincs szüksége arra, hogy elhallgassa egyéni véleményét. És úgy tűnik, Van Rompuy megérti, hogy csak két út van: Ukrajna föderalizálása vagy a háború folytatása. A szakértők megértik, hogy egy hasonló nézetet vall az európai politikai elit jelentős része, amely valamilyen oknál fogva kénytelen csendben maradni.

Hírdetés

Valóban, egy évvel ezelőtt a föderalizálás a legjobb megoldás lett volna. Most viszont, több politikai elemző szerint ez a javaslat elvesztette jelentőségét. Úgy látszik, a felek nem állnak készen a „kapcsolatok nullázására” mindaz után, ami megtörtént közöttük. Alekszej Potyomkin politikai elemző mondja:

– A föderalizálás talán az egyetlen lehetőség, hogy valamilyen módon változtassák az események menetét Ukrajnában. De a kérdés az, készen áll-e Donbass föderalizálásra azok után a hatalmas veszteségek után, amelyeket a minszki megállapodás óta szenvedett. Bíznak-e majd a Don-medence lakói Kijevbe?

Az ukrán fél hivatalos képviselői is elutasítják az ukrán államiság egységes jellege megváltoztatásának lehetőségét, attól tartva, hogy ez az állam végső széteséséhez vezet. Vagyim Karaszjov az ukrán Globális Stratégiák Intézetének igazgatója úgy gondolja, hogy Kijev különösen nem törődik Európa véleményével, ő csak Washington jeleire hallgat.

Alapjában véve, Európa még soha nem tagadta Ukrajna föderalizálásának a lehetőségét, és csak arra hívta fel, hogy őrízzék meg az ország integritását. De a jelen körülmények között Van Rompuy nyilatkozatát úgy lehet értelmezni, hogy európaiak készek tovább keresni az ukrán konfliktus békés megoldását. A probléma az, hogy az idő visszavonhatatlanul elveszett. Ukrajna föderalizálása ma ideális megoldásnak tűnik, de aligha realizálható a gyakorlatban.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_11_27/Ukrajna-foderalizalasa-elszallt-folotte-az-ido-7480/


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »