Ukrajna és Szlovákia pragmatikus kapcsolatokra törekszik

Ukrajna és Szlovákia pragmatikus kapcsolatokra törekszik

A nézetkülönbségek ellenére az ukrán és a szlovák kormány a mindkét állam számára előnyös „új pragmatizmus politikáját” kívánja folytatni a kapcsolatok alakításában – jelentette ki szerdán Denisz Smihal ukrán kormányfő Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélésén – tájékoztatott a TASR.

A szlovák kormányfő Ungváron biztosította tárgyalópartnerét, hogy Pozsony támogatja Kijev európai uniós csatlakozási törekvéseit, nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós EU-támogatást, és nem fogja akadályozni, hogy Ukrajna szlovákiai gyártóktól vásároljon fegyvereket.

„Hálásak vagyunk a szlovákoknak, hogy ezekben a nehéz időkben segítséget nyújtanak Ukrajnának és az ukrán népnek” – tette közzé Smihal a közösségi hálón. „Meggyőződésem, hogy a mai találkozónk új fejezetet nyit a kapcsolatainkban” – fűzte hozzá az ukrán kormányfő.

Hírdetés

Fico meghívta Szlovákiába az ukrán kormányfőt, és hozzátette, számos olyan téma van, amiről tárgyalni kell. Azt is leszögezte, Szlovákia segíteni fogja Ukrajnát. „Egyes kérdésekben eltérhet a véleményünk, a politika már csak ilyen” – jelentette ki Fico.

Smihal még a tárgyalás előtt azt közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatok és Ukrajna Európához való közeledésének támogatása lesz terítéken.

Fico szombaton azt nyilatkozta, Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem támogatja NATO-csatlakozását. „Az európai uniós csatlakozási szándékot tiszteletben tartjuk, de teljesíteni kell az összes belépési feltételt” – mondta Fico.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »