Ukrajna és Oroszország külön megállapodást írt alá a gabonaexportról

Ukrajna és Oroszország külön megállapodást írt alá a gabonaexportról

Ukrajna és Oroszország pénteken külön megállapodást írta alá az ENSZ-szel és Törökországgal a Fekete-tengeren keresztül megvalósuló gabonaexportról – írja a TASR.

A vonatkozó dokumentumot Oroszország nevében Szergej Sojgu védelmi miniszter, Ukrajna nevében Olexandr Kubrakov infrastrukturális miniszter írta alá. Az AFP ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán tisztviselők nem voltak hajlandók aláírni ugyanazt a dokumentumot, mint az oroszok, mégpedig az országukban fellépő orosz katonai agresszió miatt.

A The Guardian brit lap szerint a megállapodásoknak lehetővé kell tenniük az orosz műtrágya biztonságos tengeri szállítását is, amely rendkívül fontos az ukrajnai orosz invázió okozta élelmiszerválság enyhítésében.

Az isztambuli Dolmabahçe palotában tartott ünnepélyes szerződés-aláíró ceremónián António Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök is jelen volt.

Hírdetés

Guterres beszédében elmondta, hogy a megállapodás nem született meg könnyen. „Miután áprilisban Erdogan elnök fogadott engem, találkoztam Putyinnal és Zelenszkijjel is. Azóta minden egyes nap ezen dolgoztunk“ – mondta Guterres.

Erdogan beszédében kijelentette, hogy a megállapodás megakadályozza az éhínséget, amely egyébként több milliárd embert érintene, emellett az inflációt is csökkenti a világban. A megállapodás végrehajtását egy isztambuli közös koordinációs központ fogja felügyelni.

Törökországnak az ENSZ-szel együttműködve kell gondoskodnia arról, hogy az Ukrajnába visszatérő teherhajók, miután gabonát rakodtak ki külföldi kikötőkben, ne szállítsanak fegyvert.

Erdogan beszédében arra is felszólította Oroszországot, hogy fejezze be az ukrajnai háborút, mert a konfliktus nemcsak ezt a két országot érinti, hanem az egész világot. Szerinte a háborúnak a tárgyalóasztalnál kell véget vetni.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »