Ukrajna brit nagykövete idén Kijev győzelmével számol

Ukrajna brit nagykövete idén Kijev győzelmével számol

Vadim Prisztajko, Ukrajna brit nagykövete arra számít, hogy Ukrajna győzelme az orosz inváziós erők elleni háborúban még ebben az évben megtörténik – mondta a “Newsweek”-nek adott interjújában.

„Nem hiszem, hogy ez (a háború) elhúzódna egy évnél tovább” – mondta Prisztajko az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. A Moszkvával folytatott béketárgyalásokat azonban elutasította, mondván, az csak Oroszország számára előnyös. Szerinte ezzel Ukrajna megszállt területeit próbálják megtartani. Ezzel összefüggésben Prisztajko kijelentette, hogy ezen területek közül sok „nagyon fontos”, például a Krím-félszigetre vezető közúti híd.

Prisztajko a kijevi kormány szándékait hangsúlyozta, amely Ukrajna egész területét, így a Krímet is fel akarja szabadítani, amit Oroszország illegálisan annektált 2014-ben.

„Nagyon határozottan és erősen kell közvetítenünk azt az üzenetet, hogy nem kötünk üzletet országunkkal”

– mondta.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi jogot megsértve “annektált” négy ukrán régiót – Donyecket, Luhanszkot, Zaporizzsját és Herszont – szeptemberben, miután hamis “népszavazást” tartottak ezek Oroszországhoz csatolásáról. A Kreml egyik területet sem ellenőrzi teljes mértékben, az ukrán hadsereg pedig már felszabadította a megszállt területek egy részét.

Az ukrán diplomata továbbá kiemelte a biztonsági garanciák fontosságát Kijev számára. A Kijev jövőbeli nemzetközi kapcsolatairól szóló vitának azonban szerinte egyértelműnek kell lennie:

„Ukrajna nyer, és az Európai Unió, valamint a NATO tagja lesz. Ez így van”.

Ukrajna röviddel azután kérte az EU-tagságot, hogy Oroszország februárban teljes körű inváziót indított, Kijev pedig júniusban tagjelölt státuszt kapott.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »