Ukrajna bocsánatkérést követel Szlovákia miniszterelnökétől

Ukrajna bocsánatkérést követel Szlovákia miniszterelnökétől

Ukrajna külügyminisztériuma helytelennek tartja Szlovákia miniszterelnökének Kárpátaljáról szóló nyilatkozatait és bocsánatkérést követel.

Az ukrán külügyminisztérium Igor Matovics szlovák miniszterelnöktől

hivatalos bocsánatkérést követelt Kárpátaljával kapcsolatos „poénja” miatt

– írja a Korrespondent.net hírportál a minisztérium sajtószolgálata nyomán. 

Emellett a külügyminisztérium behívatta Matusz Korba szlovák nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki neki Matovics nyilatkozatai miatt.

„Az ukrán külügyminisztérium hivatalos bocsánatkérést követel Igor Matovics szlovák miniszterelnöktől a helytelen kijelentése miatt” – áll a minisztérium közleményében.

Hírdetés

A külügyminisztériumban kijelentették, hogy

az ilyen „poénok” különösen sértőek Ukrajna számára az orosz agresszió, valamint a Krím és Donbasz egy részének megszállása miatt.

„A motívumoktól, a műfajtól vagy a kontextustól függetlenül a szlovák kormányfő nyilatkozatai, amelyek közvetlenül érintik Ukrajna területi integritását, kategorikusan elfogadhatatlanok, és negatívan befolyásolják az ukrán-szlovák kapcsolatok barátságos és jószomszédi légkörét” – mondták a minisztériumnál.

Ezen kívül Jurij Muska, Ukrajna szlovákiai nagykövete meglátogatta az ország külügyminisztériumát, és szlovák diplomatákkal beszélt Matovics miniszterelnök Kárpátaljáról szóló „poénja” kapcsán.  

Muska erről Facebook-oldalán írt. 

A nagykövet elmondta, hogy helyi rádió adásában aggodalmát fejezte ki a szlovákoknak Matovics viselkedésével kapcsolatban.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »