Ukrajna a tavalyinál kisebb gabonaterméssel számol az idén

Ukrajna a tavalyinál kisebb gabonaterméssel számol az idén

Ukrajna a tavalyinál kisebb gabonaterméssel számol az idén Mészáros Richárd2023. 02. 01., sze – 13:37

Ukrajna gabonatermése az idén 49,5 millió tonnára csökkenhet a tavalyi mintegy 51 millió tonnáról – közölte Denis Kudin ukrán gazdasági miniszterhelyettes.

Ukrajnában 2021-ben rekordmennyiségű, 86 millió tonna gabonát takarítottak be. Az idei évre várt termés ennek alig több mint a fele, ugyanis az orosz invázió miatt az ország kelet, déli és északi részén hatalmas területek kerültek orosz ellenőrzés alá, és a termőföld egy részén egyelőre nem lehet termelést folytatni.

Hírdetés

Denis Kudin szerint a minisztérium még kisebb termés mellett sem tartja szükségesnek a gabonaexport visszafogását, mert az országnak elegendő élelmiszere van szükségletei fedezésére.

Az ukrán mezőgazdasági termelők e héten ismertetett előrejelzése szerint az idei gabonatermés 35–40 millió tonna lesz, ebből 12–15 millió tonna a búza és 15–17 millió tonna a kukorica.

Ukrajna közel 26,3 millió tonna gabonát exportált január 30-ig a 2022/23-as szezonban, ami jócskán elmarad az előző szezon azonos időszakaszában mért 37,9 millió tonnától – áll az ukrán mezőgazdaság minisztérium napokban ismertetett kimutatásában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »