Újuljatok meg! – Motoros zarándoklatot szerveztek Csíksomlyóra a ferencesek

Újuljatok meg! – Motoros zarándoklatot szerveztek Csíksomlyóra a ferencesek

Újuljatok meg! – ezzel a mottóval szerveztek motoros zarándoklatot augusztus 10-re a csíksomlyói ferences szerzetesek. A hagyományteremtő szándékkal megtartott eseményen Erdély számos településéről, illetve Magyarországról és Felvidékről több mint száz motoros vett részt.

A csíkszéki és az udvarhelyszéki településekről, Brassóból, Déváról, Temesvárról, Magyarországról, illetve Felvidékről érkezett zarándokok burrogtatták motorjaikat szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren – ott gyülekeztek ugyanis, hogy majd együtt vonuljanak fel Csíksomlyóra. A zarándokokat Guia Hugó ferences szerzetes köszöntötte.

„Az Újuljatok meg! mottó jegyében zarándokolunk, így kapcsolódunk a gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális évéhez. Bizonyára mindenki érzi és tudja, milyen jót tesz, ha a motor néha felfrissül, megújul, ha rendbe van téve, karban van tartva. Ehhez hasonló a lelkünk számára a zarándoklat, méghozzá egy olyan zarándoklat, amelyet imával töltünk az Istennel találkozás fényében” – mutatott rá a ferences. 

Guia Hugó arra kérte a zarándokokat, engedjék, hogy motorjaikkal együtt „felpörögjön a lelkük is”, azáltal, hogy találkoznak egymással, a Jóistennel a szentmisében, az imádságban, az együttlétben, és azzal, hogy meghallják egymást.

A csíkszeredai Szabadság téren hetven motor burrogott, de némelyiken ketten is utaztak, így a résztvevők száma meghaladta a százat. A zarándokok a gyülekező után a csíksomlyói kegytemplomhoz vonultak, ahol rózsafüzért imádkoztak és szentmisén vettek részt.

Urbán Erik erdélyi ferences tartományfőnök prédikációjában a zarándokok jelképeiről beszélt, és a motoros zarándokok jellemzőit sorolta: szolidaritás és bajtársiasság, közös értékek és szabályok betartása, közös élmények, erős identitás és stílus, illetve spirituális útkeresés.

„A spirituális útkeresés, ez a vágy, ami megszületik bennünk, bennetek, mindazokban, akik az útra rálépnek, cselekvésre késztet bennünket, azért tesszük, hogy az életünk minél rendezettebb, egységesebb legyen.” A spiritualitás nem csupán lelkiséget jelent, életünknek az egészére hatással van.

Hírdetés

A spiritualitás a bennünk lévő energiát, tüzet segít jól használni. „Képességet jelent, hogy fogékonyakká váljunk egymásnak a létére, a személyére, a másikra, a sokadikra, úgy, mint a közösségnek a tagjára, fogékonnyá váljunk a szépre és az örömre” – mondta a ferences elöljáró.

Megjegyezte: a spiritualitás segít egyben maradni, megakadályozza a szétesést, a kiégést. Hozzátette: az egységes lelkület szükséges a motoros élet jól megéléséhez, a jó cél eléréséhez pedig szükséges a „belső GPS” is, amely tudatosságot, biztonságot, mélyebb kapcsolatot teremt önmagunkkal, Istennel és a társakkal.

A szentmise után a motorok megáldása, a kegytemplom bemutatása és ebéd következett. A motoros zarándoklat a Kissomlyó hegyén, az úgynevezett Jézus-hágón keresztúti ájtatossággal ért véget.

A résztvevők beszámolóiba ITT olvashatnak bele.

Szöveg: Bíró István ferences sajtóreferens

Fotó: László F. Csaba/ Hargita Népe

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »