Újtípusú korkedvezményes nyugdíjat vezetne be a kormány

Újtípusú korkedvezményes nyugdíjat vezetne be a kormány

A kormány megemeli a nyugdíjkorhatárt, egyúttal olyan törvénymódosítást készít elő, amely javítja a korkedvezményes nyugdíjba vonulás feltételeit azoknak, akiknek vannak megtakarításai az önkéntes nyugdíjpénztárban, vagyis harmadik nyugdíjpillérben.

 

Azok, akik ma valamivel 40 felett járnak jól jegyezzék fel  a 2041-es évszámot – éppen ekkor mehetnek majd nyugdíjba. A mostani nyugdíjasokkal ellentétben öt évvel később vonulhatnak nyugdíjba az említett korosztály képviselői – olvasható a Hospodárske Noviny gazdasági napilap mai számában.

 

A Munkaügyi Minisztérium egyúttal jövőre olyan „előnyugdíjazást” szeretne bevezetni, ami a korkedvezményes nyugdíjjal ellentétben nem csökkentené számottevően a folyósított nyugdíj nagyságát. Ez azonban nem mindenkire vonatkozna, csak azokra, akik a harmadik (kiegészítő) pillérben is rendelkeznek megtakarításokkal. Ez a szlovákiai dolgozók alig harmadát érinti, nagyjából 735 ezer embert.

 

Szlovákiában a nyugdíjrendszer három pilléren nyugszik, a fenti elosztásban. Forrás: Poistenie.sk

 

Segítség a fokozott megterheléssel járó szakmákban dolgozóknak

 

A munkaügyi tárca a szakszervezetek nyomására készíti elő a tervezet, akik azt kérték, hogy a nagy igénybevételű szakmákban dolgozóknak könnyítsék meg a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét.

 

„A buszsofőrök, kohászok, kovácsok idősebb korban nem tudják munkájukat elvégezni. Ez a legfőbb oka, hogy miért adják be felmondásukat, és jelentkeznek a munkaügyi hivatalban.” – mondta Emil Mahyna a KOVO szakszervezet elnöke.

 

Hírdetés

Egyébként a jelenlegi szabályozások szerint a rizikós szakmákban a munkáltatók kötelesek a harmadik nyugdíjpillérhez is hozzájárulni alkalmazottaik után.

 

A rizikós szakmákban dolgozókat részesítenék előnyben. A képen a kassai vasmű két alkalmazottja látható munka közben. Forrás: Cas.sk

 

Csehországban már működik

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen kortól és milyen formában lehet az előnyugdíjazás lehetőségét kihasználni.

 

Csehországban már 2013-ban bevezették, aminek köszönhetően átlagosan 5 évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba azok, akikre a törvény vonatkozik. Azonban ennek is vannak feltételei: csak azok élhetnek a lehetőséggel, akiknek megtakarításai az előnyugdíjazás hónapjaira szétírva (egészen a rendes nyugdíjkorhatár időpontjáig) elérik az átlagkereset 30 százalékát. Ez Szlovákia esetében havi 264,60 eurónak megfelelő összeg lenne.

 

Egyelőre nem ismertek a javaslat részletei, így a feltételek sem. De ha megemelik a nyugdíjkorhatárt, a cseh példa aligha fog érdemben segíteni az érintett dolgozókon. Kérdés, hogy egy átlagos keresetű munkásnak lenne-e annyi megtakarítása a harmadik pillérben, hogy ki tudja fedni a fenti összeggel a rendes korhatárig hátralévő időt. (Például, ha a nyugdíjkorhatárt 67 évre emelik, és az előnyugdíjazás lehetőségét pedig a megtakarítások alapján csak 64 éves kortól lehetne kihasználni, miközben a jelenlegi nyugdíjkorhatár nagysága 62 év.)

 

Adatok: OECD, Grafikon: Körkép.sk

Lehet, hogy a jelenlegi szlovákiai nyugdíjkorhatár viszonylag alacsonynak mondható, de sok európai országnál több munkaórát dolgozunk egy évben, alacsonyabbak a reálnyugdíjaink, és gyorsabban öregszik a lakosság. Épp ezért a legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy a nyugdíjrendszert valamiképpp át kell formálni.

 

Körkép.sk, Hospodárske Noviny

Nyitókép: poistenie.sk

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »