Újraterveznek a Telekiek Erdélyben – Gróf Teleki Kálmán a magyar nemesi családok küzdelméről, a gernyeszegi kastélyról

Újraterveznek a Telekiek Erdélyben – Gróf Teleki Kálmán a magyar nemesi családok küzdelméről, a gernyeszegi kastélyról

Nincsenek kedvező helyzetben a kastélyfelújítás terén a vagyonuktól megfosztott, javaik egy részét többéves pereskedés után visszaszerző magyar arisztokrata családok, mivel az uniós pályázatok úgy vannak összeállítva, hogy nem kedveznek a magántulajdonnak. A Belgiumban élő Teleki-örökösöknek is a bíróságon sikerült visszakapniuk 2011-ben a gernyeszegi kastélyt, a Maros megyei birtok ma az egyetlen Erdélyben, amely megmaradt a történelmi Teleki család tulajdonában. Gróf Teleki Kálmán, a kastély tulajdonosa Gernyeszegen számolt be lapunknak a kastély felújításának, újrahasznosításának nehézségeiről.
– Erdélyben 12 Teleki-kastélyról tudunk, ebből négy Maros megyében, négy Máramarosban, a többi pedig Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér és Hunyad megyében található. Tartja-e a család a kapcsolatot a többi örökössel?

– Az a rossz hírem, hogy a 12 ingatlan közül ma már csak egyetlen, a gernyeszegi található a Teleki család tulajdonában. Néhány példát mondok. A koltói kastélyt a Teleki-örökösök 1936-ban adták el, a felsőzsukit 1937-ben. Sáromberkén nemrég kapták vissza a Teleki-ingatlant, de az is gazdát cserélt: Benedek Imre szívgyógyász vásárolta meg, aki rehabilitációs központot szeretne kiépíteni a faluban.

Az összes közül a koltói van felújítva eredeti szépségében, és ez a helyi magyar többségű önkormányzat és a magyar polgármester érdeme. A többi műemlék vagy teljesen lepusztult – a marosújvárit pár hete láttam, az összeomlás fenyegeti –, vagy elkezdték javítani, de az állagmegőrzésen túl nincs pénz a folytatásra. A Máramaros megyei Pribékfalva Teleki-kastélyának a tetőzetét felújították ugyan, de két évvel ezelőtt egy vihar súlyosan megrongálta, az épület újra ázik, egyéb javításokra nincs pénz.

Hírdetés

– A bukaresti kultuszminisztériumtól nem igényelhető támogatás állagmegőrzésre?

– Igényelni lehet, de rendszerint azt a választ szoktuk kapni, hogy nincs forráskeretük. A műemlékvédelem csak azzal foglalkozik, hogy szigorú engedélyeztetéshez kössön bármilyen javítást, felújítást, restaurálást – legyen az akár egy szobor a kastélykertben –, de pénzzel nem támogatnak. Van, aki korábban Magyarországon próbálkozott sikerrel, azonban egy ilyen év után, amikor a koronavírus-járvány mindent letarol, még nehezebb lesz forrásokhoz hozzájutni. Vannak persze pozitív példák, a Kálnokyak és a Mikesek sikeres felújításai, de ők jóval korábban, 20-25 éve fogtak hozzá. Manapság az európai uniós pályázat az egyetlen lehetőség, ami szóba jöhet.

– A koltói kastély felújításának sikertörténete azt bizonyítja, hogy ez az út is járható…

– A kastélyfelújítás terén a magyar arisztokrata családok nincsenek jó helyzetben. Erdélyben a kastélyoknak a töredékét sikerült megmenteni.

A koltói önkormányzat megteheti, hogy évi rendszerességgel elkülöníti a község költségvetésében azt az összeget, amiből a kastélymúzeum kiadásait fedezi, de egy magánember számára mindez túl nagy kiadás, ha nincs jövedelme, amiből ezt fedezni tudja. Készítettünk egy kalkulust, hogy a gernyeszegi kastély teljes felújítása mintegy 3,5 millió euróba kerülne, ekkora összeget kell megpályáznunk. A sikeres uniós pályázat esetén legalább tíz százalékot kell önrészként vállalni. Számunkra a 350 ezer euró is hatalmas kiadás, ha nincs miből kitermelni.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »