Újranyitották a Fülöp-szigeteki Marawiban a Mindanao Állami Egyetemet

Újranyitották a Fülöp-szigeteki Marawiban a Mindanao Állami Egyetemet

December 11-én újranyitották a marawi Mindanao Állami Egyetemet, ahol korábban, december 3-án, egy bomba robbant a tornateremben, ahol szentmisét tartottak. Az újranyitást imavirrasztás előzte meg, amelyen az egyetem vezetősége és munkatársai, a diákok, valamint Edwin De la Peña püspök, a Marawi Területi Prelatúra prelátusa és Antonio Ladesma érsek is részt vettek.

A robbanás négy halálos áldozatot követelt. Az egyetem ismét kifejezte „legmélyebb és legőszintébb részvétét” a robbanásban elhunyt négy személy családjának: köztük két hallgatójának, Junrey Barbante-nak és Janine Arenasnak, Evangeline Aromin egyetemi oktatónak, és Riza Danielnek, egy másik hallgató édesanyjának. Az egyetem rektora, Basari D. Mapupuno így nyilatozott: „Imádkozunk, hogy az áldozatok békében nyugodjanak és megkapják a megérdemelt igazságot. Együttérzünk a családok gyászával, és őszintén szólva, amikor egy diák vagy oktató meghal, egy részünk szintén meghal és velük marad.” Az egyetemi tevékenységek folytatását a biztonsági erőkkel és a helyi hatóságokkal egyeztetve szervezték meg. Az egyetem „elismeri az incidens okozta kellemetlenséget és félelmet, de átfogó biztonsági intézkedéseket és tanulást elősegítő környezetet biztosít az egyetemi közösség számára”. Ezenkívül kiegészítő szolgáltatásokat és pszichoszociális támogatást nyújt, valamint szállást és tanulmányi felmentéseket biztosít azoknak, akiket a támadás érintett.

A Lanao del Sur tartományi kormányzat támogatást nyújt az utazásban a diákoknak, hogy eljuthassanak az egyetemre Cagayan de Oro, Pagadian és Malabang városokból. Az egyetem szerint néhány diák még mindig traumás állapotban van: a 15 ezer beiratkozott diák közül mintegy kétezren hazatértek a Lanao del Suron kívüli tartományokba a támadás után, és nem mindenki kész arra, hogy folytassa a tanulmányait. Az egyetem vezetősége bejelentette, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket és ellenőrzőpontokat hoztak létre az egyetemi területre való belépéshez.

A támadást olyan helyi csoportok vállalták magukra, amelyek az Iszlám Állam hálózatához tartozónak vallják magukat. A rendőrség szerint a támadás válasz lehetett az elmúlt napokban a Mindanao nyugati részén indított katonai műveletekre, amelyeket a Dawlah Islamiyah, az Abu Sayyaf és a Maute nevű helyi iszlamista militáns csoportok ellen hajtottak végre. A Fülöp-szigeteki rendőrség letartóztatta Jafar Gamo Sultant, aki a robbanás feltételezett bűntársai között volt, miután a szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították őt egy még mindig körözött férfival, aki a robbanószerkezet helyezte el. Murad Ebrahim, a muszlim autonóm régió első minisztere bejelentette, hogy a régió kormánya állja az áldozatok orvosi költségeit, és további segítséget nyújt az áldozatok és a sérültek családjainak, mintegy ötven embernek. December 6-án a marawi katolikus közösség és a Fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia gyásznapot és imanapot hirdetett az áldozatok emlékére. Pablo Virgilio David püspök, a Fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét celebrált, és országszerte szentmisékre, rózsafüzér imádkozására és különleges jótékonysági cselekedetekre hívta a híveket az adventi időszakban.

Hírdetés

Edwin de la Peña püspök meghatóan beszélt a Lanao del Sur-i és az ország más részein élő muszlimok által tanúsított együttérzésről és szolidaritásról. Azt mondta, hogy a támadás által érintett Mindanao Állami Egyetem továbbra is „az együttélés szimbolikus helye marad, ahol a Mindanao sziget különböző tartományaiból érkező fiatal muszlim és keresztény diákok egymás mellett tanulnak”.

A négy katolikus áldozatot szülővárosaikban temetik el. Egyikük, Junrey Barbante, egy 24 éves friss diplomás hallgató, aki Bohol szigetéről származott, a Business Administration and Accountancy főiskola hallgatója volt. A múlt hónapban szerzett diplomát a Műszaki és Technológiai Kar építőmérnöki szakán. A robbanásban súlyosan megsérült, és a kórházba szállítás közben meghalt. Barátai és kollégái szerint ő egy kedves, szorgalmas, vidám fiatalember volt, aki előtt fényes jövő állt. Janine Arenas 18 éves diák volt, aki Lanao del Norte tartománybeli Balabaganból származott, rendszeresen részt vett az egyetemi katolikus közösség életében, akárcsak Barbante. A közösségnek korábban volt saját kápolnája, de azt az iszlamista militánsok lerombolták Marawi 2017-es ostroma során. Azóta az összejöveteleket és a liturgikus ünnepségeket az egyetem tornatermében tartották. A meggyilkolt oktatók között volt Evangeline Aromin 31 éves tanár, aki az Iligan Institute of Technology-ban tanított. Lanao del Surból származott, katolikus családból, amely nagyon elkötelezett az iszlám-keresztény párbeszéd mellett Marawi városában. Temetésén sok helyi maranao etnikumú muszlim vett részt. Az áldozatok között volt Riza Ramos Daniel 49 éves édesanya, aki fia, egy harmadéves informatika szakos hallgató társaságában volt jelen a december 3-i szentmisén. A nyugati Misamis tartománybeli Tangub Cityből származott és Marawiban dolgozott, míg fia a Mindanao Állami Egyetemen tanult.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »