Újrakezdte afganisztáni munkáját több nemzetközi segélyszervezet

Újrakezdte afganisztáni munkáját több nemzetközi segélyszervezet

2023. 01. 17.

Több nemzetközi segélyszervezet is újraindította afganisztáni tevékenységét annak köszönhetően, hogy a tálibok megengedték a náluk alkalmazott nők további foglalkoztatását – közölte kedden az ország gazdasági minisztériuma.

Abdul Rahman Habib, a minisztérium szóvivője az AFP hírügynökség kérdésére elmondta: legalább három szervezet újította fel tevékenységét, miután garanciát kaptak arra, hogy munkatársaik közül a nők is dolgozhatnak. A munka több tartományban is újraindult, és az élelmiszercsomagok kiosztásán túl kiterjed az egészségügyre is.

A szóvivő több mint 1200 olyan segélyszervezetről tud, amelyek korábban egészségügyi, élelmezési és oktatási területen is dolgoztak az országban, a férfiak mellett több ezer nőt alkalmazva. Elismerte továbbá, hogy a nők munkája főleg az egészségügyben és a gyermekélelmezésben nélkülözhetetlen, hozzátéve, hogy megkövetelik tőlük a helyi vallási előírások betartását.

Afganisztán évek óta rászorul a segélyszervezetek segítségére, mivel a 38 milliós ország lakosságának több mint fele élelmezési problémákkal küzd, 3 millió gyerek pedig az alultápláltság határán van.

Hírdetés

A problémát az okozta, hogy december 24-én az afgán gazdasági minisztérium közölte: az afgán nők a továbbiakban nem dolgozhatnak a segélyszervezetekben, mert “komoly panaszok merültek fel a kötelező muszlim kendő viselésével kapcsolatban”, amelynek a muszlim nők testét és arcát is teljesen el kell takarnia.

A döntésre akkor úgy reagáltak a segélyszervezetek, hogy tiltakozásuknak hangot adva felfüggesztették tevékenységüket az országban.

A hírügynökségnek nyilatkozó segélyszervezetek megerősítették: a folyamatban lévő tárgyalásokon arra kérik az afgán hatóságokat, hogy a nők részvételét az oktatási, a vízkezelési és köztisztasági ágazatban, továbbá az élelemiszerosztásban is engedélyezzék. Hozzátették: pozitív döntés esetén arra kérnék még az afgán hatóságokat, hogy a náluk alkalmazott nők számára is biztosítsanak olyan körülményeket, amelyek lehetővé teszik a jó hangulatú munkavégzést – írtam eg az MTI.

2021 augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok folyamatosan korlátozzák a nők jogait: először azt tiltották meg, hogy az afgán nők munkát vállalhassanak a nemzetközi segélyszervezetkben; majd az afgán közalkalmazotti szférából és az egyetemekről is kizárták őket, később pedig a középiskolákból, a közparkokból és az edzőtermekből is kitiltották a nőket.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »