Újraindul a nyomozás a leányfalusi SS-zászló ügyében

Újraindul a nyomozás a leányfalusi SS-zászló ügyében

Meglepő fordulat történt a Leányfalun az SS-zászló kitűzésével ünnepelő társaság ügyében.

4 hónappal azután, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást, és ezzel úgy tűnt, hogy az ügynek vége, a szentendrei járási ügyészség az érintetteknek írt levélben tudatta, hogy felülvizsgálta a saját korábbi, az eljárást megszüntető határozatát, vagyis újraindul a nyomozás az ügyben.

Az indoklás leegyszerűsítve az, hogy a rendőrség az őket felügyelő ügyészség szerint nem nyomozott megfelelően, így a nyomozás megszüntetéséről szóló döntés is hibás volt.

Ezt ügyésznyelven úgy fogalmazták meg, hogy “(…) a nyomozó hatóság az elkövetett cselekmény tényállási elemeit nem megfelelően vizsgálta, így nem is juthatott helyes következtetésre az eljárás megszüntetése vonatkozásában.”

A levélben később vissza is térnek arra, hogy fontos lépések maradhattak ki a nyomozásból, amiket most pótolhatnak: “A tényállás teljes körű felderítése érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése indokolt”.

Egy konkrétumot is említenek: a feljelentő fotókat készített a helyszínen, amiket a rendőrök lefoglaltak, majd nem vizsgáltak meg.

Hírdetés

A történet dióhéjban annyi, hogy egy Leányfalu Duna-parti sétányán mászkáló, a sajótinformációk alapján magát „holokauszt-túlélőként” megjelölő férfi észrevette, hogy az egyik hétvégi házban egy társaság úgy szórakozik, hogy az épületnek a sétányról látható homlokzatára kitűzték a Schutzstaffel, vagyis az SS zászlaját, amit Magyarországon 1994-ben betiltottak.

Amikor a zászlót kiszúró és azt fényképező sétálót a házból kiszúrták, kiment hozzá egy nő és egy férfi. Amikor a fényképező azt mondta az időközben odaérkező férfinak, hogy ez szerinte egy SS-jelvény, ami „tiltott önkényuralmi jelkép”, ő pedig zsidó és zavarja a látvány, a férfi állítása szerint azzal válaszolt, hogy ők viszont „nácik”, hősünknek pedig úgyis indul a vonata.

A zsidó férfi egyik barátja ezután feljelentést tett.

A rendőrség azonban nemigen akart nyomozni, arra hivatkozva, hogy amikor a feljelentés napján azon melegében kiszálltak a helyszínre, a ház tulajdonosai azt mondták nekik, hogy ők villanyszerelők és egy kollégájuk 44. születésnapját ünnepelték és az ő tiszteletére tűztek ki egy villámszerű jelekkel kiírt 44-es számot, mindezért pedig „bűncselekmény gyanúja nem vetődött fel, büntetőeljárás nem indult.”

A kommunizmus és liberalizmus eszméinek sajátos egyvelegét képviselő belpesti blogportál, a 444-nek a témában közölt cikkei azonban akkora médiafigyelmet generáltak, hogy mégis megindult a nyomozás. Amit viszont hamar lezártak, a korábban említett indoklással. Tovább a rendőrök megállapították, hogy „az ott levő személyek nyugodtak voltak, nem adtak arra utaló jelet, hogy egy szélsőséges oldal tagjai lennének.”

Illetve azt is leírták, a világ egyik legismertebb önkényuralmi jelképéről, hogy „hatóságom megvizsgálta a lefoglalt zászlót, ami stilisztikailag nem felel meg teljes mértékben az SS-jelképnek, inkább „44”-es számot ábrázoló villámjeleknek, mely a lefoglalással érintet személy elmondását támasztja alá.”

Az ügyészség friss levelében ezzel szemben már úgy fogalmaz, kijelentő módban, hogy a kiakasztott zászló „(…) egyezőséget mutat az 1925-ben felállított Schutzstaffel zászlajával.”


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »