Újraállamosítanák az árkosi kastélyt

Újraállamosítanák az árkosi kastélyt

Aggodalmát fejezte ki Kincses Előd, az árkosi Szentkereszty-kastélyért küzdő örökös Jankovich-Bésán család ügyvédje tegnapi, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján amiatt, hogy a legújabb perben a Galaci Táblabíróság halogatja az ítélethirdetést.

A visszaszolgáltatási ítélet ellen az ingatlanban korábban működött Árkosi Kulturális Központ nyújtott be perújrafelvételi kérelmet, amit a Galac Megyei Törvényszék alapfokon elfogadott, most a fellebbezést tárgyalták.

Az ügyvéd összefoglalta az utóbbi időszak történéseit. 2012 novemberében szolgáltatták vissza az árkosi Szentkereszty-kastélyt és a hozzá tartozó épületeket az örökösöknek, s megkapták a terület használati jogát. Hosszas pereskedés után érték el, hogy az Árkosi Kulturális Központ elhagyja a kastélyt. A Kopacz Attila vezette intézmény számtalan pert indított az állapot visszarendezésére. Két perújítási kérelmet utasított el a Legfelső Ítélő- és Semmítőszék, továbbá egy semmisségi kérelmet.

Tavaly januárban a központ két új perújítási kérelmet nyújtott be. Egyiket a Legfelső Ítélőtáblához az általa 2012-ben hozott végleges visszaszolgáltatási döntés ellen. Azt áprilisban elutasították. A másikat a Kovászna Megyei Törvényszékre, az általa 2004-ben hozott alapfokú visszaszolgáltatási ítélet ellen (ez az a döntés, ami fellebbezés és felfolyamodvány után végül 2012-ben jogerőre emelkedett). Ez utóbbinak helyt adtak, de az árkosi központ kérte áthelyezését. A Galac Megyei Törvényszékre került a per. Hatszor kellett leutazniuk oda, annyit halasztgatták a tárgyalást, mondta az ügyvéd. Miután érdemben letárgyalták az ügyet, két hónapig halogatták az ítélethozatalt, idén februárban született meg az alapfokú döntés, miszerint helyt adnak a perújrafelvételnek. Mindezt annak ellenére, hogy bizonyították, a kereset megkésett és elfogadhatatlan, hangsúlyozta Kincses Előd.

Hírdetés

Az ügyvéd részletesen ecsetelte az okokat, és kitért a felperes képviselője, Ioan Sabău-Pop marosvásárhelyi ügyvéd mesterkedéseire is. De hozzátette, őt a saját fegyverével fogják legyőzni.

Ám egyelőre ott tartanak, hogy a Jankovich-Bésán család fellebbezett az alapfokú ítélet ellen, október 30-án érdemben letárgyalták az ügyet, az ítélőtábla elhalasztotta az ítélethirdetést. Először november 6-ra, aztán 13-ra, utána 19-re, majd 20-ra. Azután 25-ét jelölték meg. Kincses Előd ezután fordult a sajtóhoz, mivel a joggyakorlat azt mutatja, hogy az esetek ismétlődnek. Így az alapfokon történt halogatások után arra gyanakszik, most is oda vezet a sok halasztás, hogy kedvezőtlen döntést hoznak. Különben nem érti, mire kell a sok idő, amikor teljesen világos az ügy. Kincses bizonyítani nem tudja, de arra gyanakszik, hogy a döntés nemcsak a bírói tanácstól függ, a háttérben a hírszerző szolgálat lehet.

Közben a kastély és főleg a kápolna állapota egyre romlik, utóbbié aggasztó. A tulajdonos nem pályázhat európai uniós támogatásra a műemlék felújítására az ingatlan jogi helyzete miatt.

Mint korábban megírtuk, az Árkosi Kulturális Központ ügyvédje, Ioan Sabău-Pop peráthelyezési kérelmében olyan indoklást írt, miszerint Kovászna és Hargita megyében a román állam, a román állami hatóságok nem léteznek, így az igazságszolgáltatás sem létezik már. A térségben puskaporos a hangulat, fennáll a veszély, hogy megismétlődnek a március 20-ai marosvásárhelyi események. Azt állítja, hogy a megyei törvényszék volt elnökét és más két bírót Tőkés László kivitte Budapestre eligazításra. Ebből érthető, milyen viszonyok uralkodnak ott, egy bíró még ha román, akkor is nehéz helyzetben van. A megyei igazságszolgáltatásban hungarista és nemzetellenes pszichózis uralkodik a sokrétű összefonódások miatt, melyek kihatnak a visszaszolgáltatási perekre is – áll többek között Ioan Sabău-Pop fejtegetésében.

Szekeres Attila / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »