Újra közgyűlés elé megy az olimpiaügy

Újra közgyűlés elé megy az olimpiaügy

Rövidesen, várhatóan a hónap végén újra a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a 2024-es olimpia ügye. Ezúttal nem a pályázat visszavonásáról, hanem a népszavazás elrendeléséről kell dönteniük, miután ma a Fővárosi Választási Bizottság megállapította, hogy van elég hiteles aláírása a népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalomnak. A végső szó várhatóan a Kúriáé lesz.

Határozatban mondta ki ma a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) az olimpiaellenes aláírásgyűjtés eredményességét. Az egyhangúlag elfogadott határozatból az derül ki, hogy a Fővárosi Választási Iroda a leadott 266 151 szignóból 172 672 aláírást ellenőrzött, és ennek mintegy 12 százaléka volt érvénytelen. Azért csak ennyit ellenőriztek, mert a népszavazási törvény szerint „az aláírások tételes ellenőrzését addig kell folytatni, amíg bizonyossá nem válik, hogy az érvényes aláírások száma a választópolgárok helyi népszavazási kezdeményezéséhez szükséges számát eléri vagy alatta marad”. Mivel korábban vita volt arról, hogy vajon 138 ezer vagy 150 ezer hiteles aláírás szükséges a budapesti népszavazás elrendeléséhez, ezért a választási irodánál biztosra mentek, és 151 239 érvényes szignóig folytatták az ellenőrzést.

Hírdetés

Megyesné Hermann Judit aljegyző a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Fővárosi Választási Bizottság aláírásokkal kapcsolatos döntését 5 napon belül lehet megtámadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, amelynek szintén 5 napja van a döntésre. Amennyiben ezt a határozatot is megtámadják, a bíróság mondja ki a végső szót.

Ez azonban csak a jogorvoslatok első köre, hiszen ha jogerőssé válik az FVB határozata, akkor a bizottság erről értesíti a főpolgármestert, akinek az ügyben a fővárosi közgyűlés soron következő ülésén kell bejelentést tennie, majd a közgyűlés hoz határozatot arról, hogy elrendeli-e a helyi népszavazást. A közgyűlés azért van nehéz helyzetben, mert ugyan időközben visszavonta a 2024-es olimpiára beadott pályázatát, és a népszavazási kérdés ezzel okafogyottá vált, ám épp egy közgyűlési rendelet szól arról, hogy a közgyűlés „köteles helyi népszavazást elrendelni, ha azt a fővárosi választópolgárok legalább tíz százaléka kezdeményezi”. Mivel ez a döntés – bármi lesz az eredménye – szintén megtámadható a bíróságon, végső soron a Kúria dönt majd arról, hogy visszavont pályázat esetén is meg kell-e tartani a helyi népszavazást Budapesten az olimpia megrendezéséről.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »