Újra képzéssorozat indul a közösségi mezőgazdálkodásról

Újra képzéssorozat indul a közösségi mezőgazdálkodásról

Gazdálkodsz és szívesen értékesítenél egy közösségnek? Fogyasztóként fontos számodra, hogy mit eszel és szívesen szerveznél közösségeket? Akkor épp Neked szól hamarosan induló Légy a részese!  képzéssorozatunk, ami négy napban mutatja be, hogyan érdemes elindítani egy közösségi gazdaságot! Ezúttal többet foglalkozunk majd az agrobiodiverzitás és fajtaválasztás kérdésével.

A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése. A gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 2009 óta dolgozunk azon, hogy minél több ilyen gazdaság legyen Magyarországon.

Az idén megújult Légy a részese! képzéssorozatunkra azokat várjuk, akik gazdálkodóként vagy szervezőként indítanának el egy közösségi gazdaságot vagy annak átadópontját.

“Zseniális volt! Mi kezdők-indulók sokat kaptunk az öregebbektől és a fogyasztók részvétele is sokat adott. Voltak olyan kérdéseik, amelyek új megvilágításba helyezték a dolgokat.”

(Stompf Klára gazda)

Így épül fel a képzés

A 4 napos képzéssorozat az alábbiak szerint épül fel:

2023. október 28. (szombat) 10:00-17:00

Gazdaságlátogatás

A közösségi gazdaságok átadásain minden héten akár 10-12 féle zöldség is a vásárlók kosarába kerül, a fajták számát pedig sokszor már meg sem tudjuk számolni. Miért fontos ez a sokféleség? Mit adnak a tájfajták és az elfelejtett/kevéssé ismert növények a közösségeknek? Gazdálkodóként miben más egy közösségnek termelni, hétről hétre? Többek között ezekkel foglalkozunk majd.

Két csodálatos közösségi gazdaságot is meglátogatunk: a sződi Terápiás Kertet és Kóspallagra a Pallagvölgyi Biokertet.

2023. november 17. (péntek) 9.00-17.00

A közösségi mezőgazdálkodás alapjai

Hírdetés

Elméleti háttér, gyakorlati példák Európából és Magyarországról, valamint a legfontosabb gyakorlati tudnivalók (szereplők, működési módok, gyakorlati tapasztalatok elsőkézből, hasznos dokumentumok és minták). Meghívott vendégünk Strompf Klára lesz, a Zöld Almárium gazdaságból.

2023. december 8. (péntek) 9.00-17.00

Logisztika és közösségépítés

A decemberi alkalmon olyan kérdésekkel foglalkozunk, mint például hogyan lehet hatékonyan megszervezni egy közösségi gazdaság  logisztikáját? Kitérünk a termesztésre is- fajtaválasztás, sorrend és a kevésbé termesztett fajtákban rejlő lehetőségeket is átbeszéljük. Beszélünk arról is, hogy milyen eszközök használhatók közösségépítéshez; mi segíti a hatékony feladatmegosztást; milyen technikákkal lehet a közösség életében előkerülő problémákat megoldani; milyen egy jól működő közösség?

Payr Anna és Czina Ferenc, a Dunaszigeti Zöldségközösség gazdái lesznek segítségünkre ezen az alkalmon.

2024. január 26. (péntek) 9.00-17.00

Hogyan indíts el egy közösségi gazdaságot?

Ki az ideális közösségi gazda és fogyasztó; mik az első lépések induláskor; mik az indulás nehézségei, és hogyan küzdhetők le; mitől lesz sikeres egy induló közösség? Mire kell figyelni a pénzügyi tervezésnél? Mik a közösségi gazdaságok pénzügyi sajátosságai?

Dezsény Zoltán és Rostás Márta a Magosvölgy Ökológiai gazdaság alapítója gazdasági vezetője osztja meg velünk tapasztalatait.

Helyszín

Budapest (A pontos részleteket e-mailben küldjük majd el.)

Regisztráció

Mivel szeretnénk, hogy gazdálkodók és fogyasztók egyaránt lehetőséget kapjanak a részvételre, csak azok jelentkezését tudjuk elfogadni, akik kitöltik az alábbi kérdőívet.

Kérdőív beküldésének határideje: 3023. október 16.

Legkésőbb 2023. október 19-éig mindenkinek visszajelzünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

Mennyibe kerül?

A képzésnek nincs kötelező díja, de mivel jól felépített és komplex tudást nyújt a témában, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal. A javasolt támogatás összege 5.000 Ft/alkalom. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni. A befolyt adományt közösségi mezőgazdálkodás programunk finanszírozására fordítjuk.

Neked való, haNyitott vagy arra, hogy a későbbiekben elindíts egy közösségi gazdaságot vagy csatlakozz ahhoz.Elkötelezett vagy az ökológiai mezőgazdálkodás iránt, még ha nem is bio-minősítetten termelnek.Vállalod, hogy saját magad foglalkozol a közösségi gazdaság megszervezésével. A Tudatos Vásárlók Egyesülete segíti a közösségek munkáját, népszerűsíti az induló gazdaságokat, de nem vállalunk szervezői feladatokat.El tudod fogadni a Közösségi Mezőgazdálkodás Hálózatának alapelveit.Vállalod, hogy a képzésen aktívan, a megoldásokra fókuszálva veszel részt, és nem minősíted a többi résztvevő munkáját, tapasztalatait.

A képzésről további információk Mayer Barbaránál kérhetőek.

Ez a képzés a DIVINFOOD projekt keretében kerül megrendezésre. A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Programja támogatta a 101000383 számú támogatási megállapodás keretében.

Ez a poszt Újra képzéssorozat indul a közösségi mezőgazdálkodásról először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »