Újra fellendülőben a COVID, a kórházi ágyak kezdenek megtelni

Újra fellendülőben a COVID, a kórházi ágyak kezdenek megtelni

Több mint kétszáz, koronavírussal fertőzött, súlyos állapotban lévő beteget ápolnak a szlovákiai kórházakban. Az esetek többségében idős, illetve krónikus betegséggel küzdő páciensekről van szó. Megoldást jelenthet az omikron elleni legújabb vakcina, Szlovákiában jelenleg azonban nehezen elérhető.

A COVID-betegek száma növekszik. A kórházakban több mint kétszáz beteg fekszik, öten közülük mesterséges tüdőventillációra szorulnak. Az esetek száma szeptemberben kezdett növekedni, míg a nyári időszakban csupán egy-egy esetet regisztráltak, addig szeptemberre a megbetegedések száma a kétszeresére nőtt. A napi legtöbb megbetegedést október 16-án regisztrálták, ekkor a kórházak összesen 44 koronavírusos beteget regisztráltak. A COVID-hullám egyre nő, az oltások pedig szinte elérhetetlenek.

Ha légúti megbetegedés jeleit tapasztaljuk, teszteltessük magunkat

Peter Sabaka infektológus elmondta, az osztályukon kizárólag idős, valamint szervátültetésen átesett pácienseket kezelnek. Az idős betegek közt is túlsúlyban vannak a 80 év felettiek, továbbra is rájuk jelent legnagyobb veszélyt a vírus.

A COVID továbbra is veszélyesebb, mint az influenza. A kezdetekhez képest kevesebb halálesetet okoz, de továbbra is veszélyt jelent”

– figyelmeztetett Sabaka.

Hírdetés

Az infektológus egy dologban látja a probléma forrását. Az előrehaladott állapotban lévő betegek nem kaptak időben kezelést. A COVID esetében fontos, hogy a beteg minél előbb hozzájusson az antivírushoz. A veszélyeztetett csoportoknál így csökkenne annak lehetősége, hogy kórházba kerüljenek. Sabaka azt tanácsolja, aki rizikós csoportba tartozik, és légúti megbetegedés jeleit tapasztalja, mindenképp teszteltesse magát. Elegendő az otthoni antigénteszt elvégzése, pozitív eredmény esetén pedig egyeztessen az orvossal, aki antivírust írhat elő. Amennyiben a betegek betartják ezt az eljárást, elkerülhetik a kórházi kezelést.

Nincs elegendő oltóanyag

A súlyos megbetegedés megelőzésének leghatásosabb módja továbbra is az oltás. A piacon már elérhetők a legújabb vakcinák, amelyek az omikron elleni variánsra is hatásosak. Sabaka megerősítette, az osztályukon nem kezeltek ilyen oltással rendelkező személyt.

Szlovákia vásárolt az oltóanyagból és engedélyezte a beadatását, de a vakcina csak kevés helyen érhető el. Szabad időpontok csupán a Kassa, Eperjes és a Nyitra megyében vannak.

Tomáš Szalay,  megyei orvos, parlamenti képviselő szerint a probléma forrása abban keresendő, hogy a kormány megszüntette a koronavírus miatt korábban elrendelt rendkívüli állapotot.

A vakcinákat állítólag a raktárokban tárolják, és nem juttatják el a kórházakba. Az egészségügyi minisztérium nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban, illetve arra sem adott választ, miért nincs elegendő oltóanyag az egészségügyi intézetekben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »