Újra él a dunai Limes: rengetegen várták a Danuvia Alacrist Izsán

Újra él a dunai Limes: rengetegen várták a Danuvia Alacrist Izsán

Több száz érdeklődő vett részt tegnap délután a római kori evezős érkezésén az izsai Leányvár dunai kikötőjénél. A Római Birodalom határát képező izsai Kelemantia (Leányvár) épp egy éve került fel sorozathelyszínként az UNESCO világörökségi listájára. Azóta ez volt az első ilyen nagyszabású esemény a világörökségi helyszínen.

A római kori evezőshajó hiteles másolatának fogadására több százan érkeztek az izsai Duna-partra. Az eseményen beszédet mondott Domin István polgármester, aki megjegyezte, minden lehetőséget megragadnak, amelyek elősegítik a római kori örökség megőrzését és bemutatását. Kiemelte, ebben komoly szerepet kap a község önkormányzata által működtetett Római Kori és Néprajzi Múzeum és a mellette álló Iparművészeti Műhely.

Pavol Ižvolt, a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a Limes Romanus öröksége összeköti a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal mellett élő népeket.

Ezt követően a Duna Menti Múzeum (amely az izsai castellum kezelője) igazgatója, Csütörtöky József is köszöntötte a jelenlévőket, illetve a Danuvia Alacris legénységét, valamint a hajó kapitányát. A Passau városából érkező kapitány megköszönve a meleg fogadtatást, elmondta, az evezős legénység is nemzetközi csapatból áll: van köztük angol, német, osztrák, olasz, magyar, szlovák és egy spanyol is.

A „Living Danube Limes” (Élő Dunai Limes) tíz, a Duna mentén fekvő ország közös projektjeként valósul meg. A Szlovák Műszaki Egyetem Építészmérnöki és Tervezői Karának munkatársa, Roman Hajtmanek elmondta, az együttműködés célja a történeti infrastruktúra védelme és a Duna mentén található mintegy 2000 éves római örökség turisztikai potenciáljának fejlesztése.

A projekt különlegessége egy, a rómaiak által használt 4. századi dunai hajó teljes és hiteles rekonstrukciója, amelyet az érdeklődők meg is tekinthettek. Ezen felül színes, éjszakába nyúló program várta az érdeklődőket délután három órától a régészeti lelőhelyen és a regionális múzeumban tartott előadásokkal. További érdekesség, hogy a látogatók a Leányvár virtuális rekonstrukcióját is megtekinthették a régészeti helyszínen, egy okostelefonra tervezett applikáció segítségével. 

Hírdetés

Domin István (Szövetség), Izsa polgármestere lapunknak elmondta, a világörökségi helyszínné választott Leányvár óriási lehetőségeket kínál. Ennek köszönhetően tudtak például csatlakozni a Living Danube Limes Interreg projekthez is, amely Németországból indulva két és fél hónap alatt egy hitelesen rekonstruált 4. századi dunai őrhajóval eveznek le a Fekete-tengerig.

Szlovákiában mindössze két településen állt meg az evezős: az Oroszvár területén lévő Gerulata római katonai segédcsapat táboránál és az izsai Leányvárnál. Domin István szerint a projektnek köszönhetően megvalósuló szórakoztató programokon keresztül élővé tudják tenni a látogatók számára a Római Birodalom életét. „Meg tudjuk mutatni, milyen kulturális érték birtokosai vagyunk ebben a régióban” – fogalmazott. Emellett pedig a Szlovák Tudományos Akadémia és a Nagyszombati Egyetem régészhallgatói újra ásatásokat végeznek a tábor területén, ami szintén nagy szó hosszú évtizedes kihagyás után, vélekedett.

Az eseményen jelen lévő Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, Csenger Tibor (Szövetség) kérdésünkre elmondta, más megítélés alá esik az izsai Leányvár a tavalyi világörökségi helyszínné való válása óta. Mint mondta, a megye elsődleges célja, hogy rendezze a telek tulajdonjogát, hiszen jelenleg az ásatásokat is ellehetetleníti, hogy a római kori katonai tábor majdnem fele még mindig a dunai vízügyi hatósághoz tartozik.

„Már megkötötték a szerződést és az átíratás folyamatban van” – jelentette ki Csenger, aki szerint a megye számára is kiemelt fontosságú a világörökségi helyszín infrastrukturális fejlesztése európai uniós vagy határon átnyúló uniós pályázatok bevonásával, de akár saját költségvetésből is, mivel Nyitra megye különleges értékként tekint a helyszínre. Elsősorban

A dunai őrhajó ma reggel folytatta útját és augusztus végéig a Duna magyarországi szakaszán mintegy 14 helyszínen köt ki, amelyet az esemény Facebook-oldalán érdemes követni.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »